Sylvana Simons wil niet in debat met Annabel Nanninga

Bij1 haakt af voor het grote studentendebat van Het Parool en de UvA. De partij van Sylvana Simons wil niet rechtstreeks in debat met Forum voor Democratie.

Michiel Couzy en Ruben Koops
Mascha ten Bruggencate (D66), Laurens Ivens (SP) en Sylvana Simons (BIJ1) tijdens het verkiezingsdebat over de toekomst van Amsterdam Zuidoost. Beeld anp
Mascha ten Bruggencate (D66), Laurens Ivens (SP) en Sylvana Simons (BIJ1) tijdens het verkiezingsdebat over de toekomst van Amsterdam Zuidoost.Beeld anp

Bij1 was een van de acht partijen die donderdagavond 19.30 uur in debat zouden gaan op de Roeterseilandcampus, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Er komen onderwerpen aan bod die studenten aangaan: huisvesting, internationalisering, drukte en toerisme en identiteit.

Simons zou op dat laatste thema in debat gaan met Annabel Nanninga, lijsttrekker van Forum voor Democratie in Amsterdam. Dat weigert ze. De organisatie moest het programma aanpassen, anders zou ze niet komen.

Volgens een zegsvrouw van Bij1 maakt Forum voor Democratie zich schuldig aan 'de normalisering van etnonationalisme'. Bij1 wil het debat daarom niet aangaan.

Kinderachtig
Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van Het Parool, vindt het jammer dat Bij1 niet komt.

Aanpassing van het programma was geen optie. "Doel van het debat is studenten informeren over standpunten van de partijen en hen te motiveren te gaan stemmen. Dan moet iedereen aan het woord kunnen komen."

De organisatie had de vijf grootste partijen in de gemeenteraad uitgenodigd - D66, PvdA, SP, GroenLinks en VVD - en de drie belangrijkste nieuwkomers: Denk, Forum voor Democratie en Bij1.

Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren neemt nu de plaats van Simons in. "Ik vind dat een politieke partij zoveel mogelijk moet meedoen aan debatten."

Nanninga noemt het kinderachtig dat Bij1 niet met haar in debat wil. "Maar dat is verder aan Bij1."

Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum voor Democratie in de Tweede Kamer, heeft op zijn beurt afgezegd voor een radiodebat van de NOS, naar aanleiding van stellingen die opponent Alexander Pechtold (D66) had ingebracht.

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Vul de Kieswijzer van Het Parool in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden