Sylvana Simons wil Artikel 1 in Amsterdamse gemeenteraad

Artikel 1 van Sylvana Simons werd tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart in Zuidoost bijna even groot als de PvdA, maar de Kamer kwam ze niet in. De herkansing: de gemeenteraad van Amsterdam.

Simons hoopt haar partij de Amsterdamse gemeenteraad in te loodsen Beeld anp
Simons hoopt haar partij de Amsterdamse gemeenteraad in te loodsenBeeld anp

Simons doet haar plannen woensdagochtend in de Telegraaf uit de doeken. Ian van der Kooye, campagneleider van Artikel 1, bevestigt de berichtgeving.

Van der Kooye laat weten dat tijdens de aanstaande ledenvergadering in mei de plannen worden besproken. "Het is niet aan Sylvana Simons om te beslissen of Artikel 1 gaat meedraaien in de Amsterdamse gemeenteraad. Daar gaan de leden over en die stemmen halverwege mei. Maar het is zeker aannemelijk dat we de gemeentepolitiek ingaan."

Geluid van Artikel 1
Simons is positief gestemd. "We hebben genoeg reden om met Artikel 1 zeker in Amsterdam mee te gaan doen," zegt ze.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen behaalde de partij van Simons in Amsterdam 11.424 stemmen, waarvan ruim 10.000 naar Simons zelf gingen. "De uitslag van de laatste verkiezingen geeft aan dat er in Amsterdam behoefte is aan het geluid van Artikel 1."

Kieslijst
Wel zet ze vraagtekens bij eventuele eigen stappen binnen de gemeentepolitiek. "Als je in de gemeenteraad wil meedoen, heb je iemand nodig die heel goed is ingevoerd op gemeentelijk niveau."

Los van haar kennis van de lokale politiek is het voor Simons op dit moment onmogelijk zetel te nemen in de gemeenteraad. Ze woont in Ouder-Amstel, wat automatisch betekent dat ze niet op de kieslijst van de stad Amsterdam kan komen. Aan de Telegraaf laat Simons weten geen verhuisplannen te hebben.

Zij zegt als gezicht van de partij wel mee te gaan helpen met de campagne in Amsterdam. Halverwege mei stemmen de leden tijdens de eerstvolgende vergadering over de ambities van Simons.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden