Sylvana Simons: 'Ik laat me niet wegpesten'

Denk-politica Sylvana Simons laat zich niet van het politiek toneel verdringen door het haatfilmpje dat tegen haar verscheen. "Dat is geen optie."

Sylvana Simons bij de bijeenkomst in De BalieBeeld anp

Simons deed de uitspraak zondagmiddag, na afloop van een bijeenkomst in De Balie. "Ik laat me niet wegpesten. Het kan niet zo zijn dat ik me overgeef aan de pesters," zo zei ze.

Maandag verscheen een filmpje van het carnavalsnummer 'Oh Sylvana', waarin Simons te zien is op gemonteerde beelden die verwijzen naar Amerikaanse lynchpartijen en Afrikaanse stammen. Sindsdien krijgt Simons persoonlijke beveiliging. Ook in De Balie was beveiliging aanwezig.

Simons constateerde dat de maatschappelijke discussie over racisme en seksisme op haar persoonlijk wordt geprojecteerd. "Maar in plaats van het te hebben over Sylvana Simons, moeten we het hebben over xenofobie, racisme, seksisme en klassisme."

Dat de discussie zich op haar persoonlijk toespitst, wil niet zeggen dat ze daarvoor wegloopt. Ze noemde het 'een ondankbare, maar wel een belangrijke taak'.

Realiteit
Simons' politieke standpunten hebben inmiddels invloed op haar persoonlijke leven, zo beaamde ze, verwijzend naar de beveiliging. "Het is de realiteit van vandaag."

Ze liet zich niet uit of haar politieke ambitie kan stranden door bedreigingen of de gevolgen daarvan. "Ik houd vol, maar ik zeg niet hoe ver ik wil gaan." Simons ambieert een plek in de Tweede Kamer namens Denk. De partij, in de peilingen goed voor één tot drie zetels, heeft nog niet bekend gemaakt welke plek Simons op de lijst krijgt.

Voornaamste standpunt van Denk is het bestrijden van racisme en discriminatie. Bij de bijeenkomst in de Balie werd Simons geïnterviewd door drie journalisten: Harriet Duurvoort van De Volkskrant, Avinash Bhikhie van Nu.nl en Wilfred Genee, die voor diverse media werkt. De drie verslaggevers leken het spectrum van maatschappelijke reacties op Simons aardig weer te geven.

Racisme
Duurvoort droeg het gedicht Still I Rise van Maya Angelou voor, waarin het doorzettingsvermogen van een donkere vrouw wordt geroemd. In het gedicht komen seksisme en racisme aan de orde, onder meer door het slavernijverleden.

Beeld anp

Bhikhie kaartte de populistische communicatiestrategie van Denk aan, waarbij voortdurend wordt verwezen naar een 'elite' die minderheden in Nederland niet gelijk zou behandelen. Simons verwees vervolgens naar de PvdA en D'66, partijen die volgens haar zijn meegegaan in de verrechtsing van het debat en medeschuldig zijn aan het normaliseren van discriminatie.

"We zitten nu op het hoogtepunt van wat mensen denken dat er allemaal gezegd mag worden", stelde Simons, verwijzend naar het racistische filmpje dat van haar verscheen. "Dertig jaar geleden had deze persoon niet gedacht dat hij dit zou kunnen maken. D'66 en de PvdA stonden erbij en keken ernaar."

Antipathie
In het gesprek met Genee ontspon zich een discussie waarbij de twee de antipathie niet konden verbergen. Genee en Simons hadden eerder al een venijnige discussie in het tv-programma Pauw.

Genee verweet Simons een goede boodschap te hebben, die hij onderschreef. De televisiepresentator vond alleen dat Simons haar boodschap slecht bracht, waardoor ze minder mensen bereikte dat ze zou kunnen bereiken.

Ook vond Genee dat Simons door haar manier van optreden verdeeldheid zaaide in plaats van eenheid oogstte. Daarop zette Simons de hakken in het zand en kreeg de discussie een persoonlijke wending. "Hoe zou u dan willen hoe ik ben, meneer Genee? Dit ís wie ik ben. Ik ben soms pedant en arrogant", stelde ze. "En ik ben ervan overtuigd dat ik veel mensen zoals u nooit zal bereiken. Maar andere mensen bereik ik wel."

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden