Lezersbrief

Sylvana Simons: Houd daders Belastingdienst verantwoordelijk

De misstanden bij de Belastingdienst raken aan de kern van onze rechtsstaat, betoogt Sylvana Simons. ‘Het gebruik van etnische gegevens moet worden verboden voor alle overheidsinstanties.’

Sylvana Simons, fractievoorzitter van Bij1, pleit voor een verbod op het gebruik van etnische gegevens voor alle overheidsinstanties.Beeld ANP

Nederland is een land dat trots paradeert met de waarden van democratie en tolerantie. Toch geeft de Belastingaffaire blijk van institutioneel racisme en daarmee de schending van grond- en mensenrechten. Wat is artikel 1 van de Grondwet nog waard als het recht op gelijke behandeling door overheidsinstanties naar de prullenbak wordt gewezen?

De misstanden zijn van een ongekend niveau en we moeten realiseren aan wiens handen het bloed kleeft. Het was in 2014 dat toenmalig minister Lodewijk Asscher (PvdA) en staatssecretaris Eric Wiebes (VVD) op de hoogte waren van de misstanden bij de Belastingdienst, maar ze negeerden de waarschuwingen van bezorgde ambtenaren. Ouders gaven duizenden euro’s uit aan processen tegen de oneerlijke behandeling, maar de Raad van State stelde hen keer op keer in het ongelijk. De Nederlandse staat liet daarmee zien dat je als burger machteloos staat tegenover een machtig overheids­orgaan als de Belastingdienst.

Bij1 vindt dat we moeten beginnen met het ruimschoots compenseren van alle schade van deze gezinnen. Hoewel geen geldbedrag het leed kan vergoeden, moet het rijk haar verantwoordelijkheid nemen en haar misdaden rechttrekken.

De betrokken beleidsmakers en ministers dienen verantwoordelijk te worden gehouden voor hun wandaden en moeten worden berecht voor het discriminatoire beleid, de tragische gevolgen ervan, het machtsmisbruik en de dood van de ouder die uit wanhoop een einde aan zijn leven maakte. Bij1 pleit ook voor een constitutioneel hof dat beleid kan toetsen aan onze Grondwet en actie kan ondernemen om institutioneel racisme duurzaam uit te bannen.

En niet alleen bij de Belastingdienst. Het gebruik van etnische gegevens moet worden verboden voor alle overheidsinstanties. We moeten het racisme onderzoeken bij alle overheidsinstanties en gemeentelijke voorzieningen. Daarbij is het van belang dat we klokkenluiders beschermen. Want was er eerder naar hen geluisterd, dan was velen verschrikkelijk leed bespaard gebleven.

Deze misstanden raken aan de kern van onze rechtsstaat. Om recht te doen aan artikel 1 dient zo snel mogelijk een parlementaire enquête gestart te worden. Anders is onze democratie niets waard.

Sylvana Simons, fractievoorzitter Bij1

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden