Plus

Sylvana Simons: 'Gevestigde partijen hebben veel laten liggen'

De gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar beloven een waar spektakelstuk te worden.

Marcel Wiegman
Sylvana Simons tijdens de uitreiking van de Kleurrijke Top 100 zaterdag. Beeld anp
Sylvana Simons tijdens de uitreiking van de Kleurrijke Top 100 zaterdag.Beeld anp

Na Annabel Nanninga van Forum voor Democratie en Mourad Taimounti van Denk meldt zich nu ook Sylvana Simons aan het front. Zij wordt lijsttrekker van de Amsterdamse afdeling van BIJ1, voorheen Artikel1.

"Goed voor de democratie," zegt Simons. "Maar ook een teken van deze tijd. Een signaal dat de gevestigde partijen de laatste jaren veel hebben laten liggen."

Wat denkt u te bereiken in Amsterdam?
"Ik wil ervoor zorgen dat Amsterdam de inclusieve stad blijft die het is, een stad waar we met 180 nationaliteiten prima kunnen samenleven. Ik vraag me af: hoe kun je Amsterdam bijeenhouden en zorgen dat de kloven tussen groepen mensen niet groter worden. Er is armoede, er zijn grote verschillen in inkomen en levensstandaard. Dat drijft mensen uit elkaar."

Dat zeggen linkse partijen als de PvdA, SP en GroenLinks ook.
"Maar in die partijen zie ik de diversiteit van de stad niet terug. Wij onderscheiden ons op het punt van representatie. Dat zit hem in de lijst, maar ook in het programma dat we binnenkort openbaar zullen maken. Sommige stukken worden door minderheden zelf geschreven, waar andere partijen het debat vooral vanuit de meerderheid benaderen. Wij zijn voor radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid."

Politieke carrière
De politieke carrière van de voormalige televisie- en radiopresentator Simons (46) is, in al zijn hevigheid, nog maar kort.

Een rechtstreeks gevolg van een aanvaring met programmamaker Martin Simek, die in 2015 bij De Wereld Draait Door over 'zwartjes' begon in een discussie over bootvluchtelingen. Simons greep in en zei later over de consternatie die er het gevolg van was "Men is in Nederland kennelijk niet gewend dat zwartjes terugpraten."

Na een mislukt avontuur bij het jonge Denk, een afsplitsing van de PvdA onder leiding van de Turks-Nederlandse Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, probeerde Simons vorig jaar met haar nieuwe partij Artikel 1 tevergeefs een zetel te halen voor de Tweede Kamer. Immer begeleid door de onderbuik van Nederland.

In april stonden 21 mannen en een vrouw terecht voor belediging en bedreiging. Het dieptepunt: een filmpje waarin Simons te zien was, hangend aan een boom. Er werden boetes uitgedeeld en een enkele taakstraf.

Onlangs kwam Simons alweer in het nieuws, nadat vier Pieten van de Zwarte Pietenactiegroep voor haar deur stonden. Het filmpje dat ervan werd gemaakt leidde tot een doodsbedreiging, niet de eerste in haar politieke loopbaan.

Waarom kiest u nu toch weer voor zichtbaarheid?
"Omdat wij onze kinderen moeten leren dat we ons door pestkoppen niet klein laten krijgen. Het is vervelend voor mij, maar het laat vooral zien dat we de ongemakkelijke gesprekken moeten voeren. Het gaat niet om mij - met mij gaat het, de bizarre omstandigheden in acht genomen, best goed - maar om de vraag waarom mijn oproep tot gelijkwaardigheid en een inclusieve samenleving zoveel agressie oproept."

U heeft lang volgehouden dat u geen kandidaat zou zijn in Amsterdam.
"Ik dacht dat ik niet mee kon doen, omdat ik niet in Amsterdam woon. Maar nu blijkt dat ik alleen een intentieverklaring moet inleveren dat ik wil verhuizen als ik in de raad gekozen word. Ik woon in Ouder-Amstel, op vijfhonderd meter van de grens. Ik ken Amsterdam goed, heb in vrijwel alle stadsdelen gewoond. Bij de landelijke verkiezingen kwamen de meeste stemmen die ik kreeg uit Amsterdam. Ik wil de verantwoordelijkheid nemen voor de mensen die het vertrouwen in mij hebben uitgesproken."

Is de gemeenteraad niet een beetje te min voor een landelijke lijsttrekker?
"Ik zou niet weten waarom. Landelijk worden de grote lijnen uitgezet, maar in de gemeenten moeten ze ermee aan de slag. Lokale politiek raakt de mensen veel persoonlijker."

Straks moet u zich ook bezighouden met fietspaden en ijswinkels. Dan verdwijnt het grote gebaar wel erg ver achter de horizon.
"Wat mij betreft heeft alles met elkaar te maken. Dat is de grote lijn. Als het gaat over eenzaamheid, denk dan bijvoorbeeld ook eens aan mobiliteit. Als je wil reizen, moet je twintig euro op je chipkaart hebben staan. Dat is niet voor iedereen haalbaar, met alle consequenties van dien."

Waar rekent u op in maart?
"Als de Kamerverkiezingen gemeenteraadsverkiezingen waren geweest, hadden we twee zetels in de gemeenteraad gehaald. We doen het stap voor stap, maar dat is toch wel het minimum."

Zie ook: Nieuwkomers schudden de Amsterdamse politiek op

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Volg onze speciale Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden