Sydneys grootste angst: drie bosbranden worden één

De Australische autoriteiten vrezen dat bosbranden ten westen van Sydney zich de komende dagen zullen samenvoegen. In het ergste geval zal de samenkomst van drie grote branden een gezamenlijk vuurfront vormen aan de rand van de miljoenenstad Sydney. Door de verwachte hoge temperaturen en sterke wind zal het brandgevaar de komende dagen sterk toenemen.

Al meer dan 200 huizen zijn verwoest door de bosbranden die Australië teisteren. Beeld AP
Al meer dan 200 huizen zijn verwoest door de bosbranden die Australië teisteren.Beeld AP

De brandweer in de Australische staat New South Wales acht het zeer waarschijnlijk dat de brand bij het plaatsje Lithgow zich in de komende dagen zal aansluiten bij de grote brand rond Mount Victoria. Voorspeld wordt dat de gecombineerde vuurzee zich richting het zuidoosten zal verspreiden. In het ergste geval trekken de vlammen zo ver oostwaarts, dat ze zich zullen mengen met de ongecontroleerde bosbrand bij Springwood, grenzend aan de buitenwijken van Sydney.

'Het is een scenario waar we ons zeker zorgen om maken', zegt een woordvoerder van de brandweer tegen de BBC. 'Laten we, gezien de successen van de brandweer, hopen dat de branden zich niet zo ver naar het oosten gaan verspreiden.'

De vooruitzichten voor de brandbestrijding zijn echter niet goed. Meteorologen voorspellen voor de komende dagen hoge temperaturen van zeker 30 graden Celsius en een sterkere wind.

Worst-case scenario: de branden bij Lithgow en Mount Victoria sluiten zich aan bij de brand in Springwood, aan de rand van Sydney. Beeld Unorthodox.com.au
Worst-case scenario: de branden bij Lithgow en Mount Victoria sluiten zich aan bij de brand in Springwood, aan de rand van Sydney.Beeld Unorthodox.com.au

Sinds het uitbreken van de branden vorige week donderdag zijn meer dan 200 huizen verwoest en 122 beschadigd. Een persoon is om het leven gekomen. Meer dan 37.000 hectare bos is al vernietigd door het brandgeweld in New South Wales. Op dit moment woeden nog bijna 60 branden, waarvan er zo'n 14 niet onder controle zijn.

Noodtoestand
New South Wales heeft zondag de noodtoestand afgekondigd, waardoor de autoriteiten onder meer mensen kunnen dwingen tot evacuatie, gebouwen kunnen slopen en het water en de elektriciteit uit veiligheidsoverwegingen kunnen afsluiten. De overheidsdiensten hebben bewust niet voor een massa-evacuatie gekozen.

Caroline Russell vertelt aan de BBC hoe het vuur de afgelopen dagen haar huis steeds meer naderde. 'We waren nogal verontrust, de brand leek ongecontroleerd.' Blusvliegtuigen vlogen over om het brandgevaar te sussen. 'Volgens de brandweer verkeren we nu niet in levensgevaar, maar moeten we de situatie constant in de gaten blijven houden.'

null Beeld epa
Beeld epa

Rook boven Sydney
De dikke rook trekt over Sydney, waardoor de zon nog nauwelijks te zien is. 'Onze tas staat altijd gepakt, we zijn er altijd op voorbereid dat we ineens moeten vertrekken', vertelt de Nederlandse Jolande Beemster aan het persbureau ANP. Ze woont in een buitenwijk van de stad, vlakbij Springwood waar een hevige bosbrand woedt. 'De spullen waaraan ik gehecht ben, heb ik naar mijn werk verhuisd, dat ligt middenin een woonwijk.'

Een ambulancewoordvoerder constateert een groeiend aantal meldingen van ademhalingsproblemen sinds het uitbreken van de branden. Artsen adviseren mensen zoveel mogelijk binnen te blijven vanwege de zware rook die zich over New South Wales verspreidt. Sporten in de buitenlucht raden ze ten zeerste af. 'Het laatste wat je moet doen, is naar buiten gaan voor een rondje joggen wanneer de lucht zo zwaar vervuild is', aldus de voorzitter van de Medical Association van de staat.

Aanstichter brand
Veel bosbranden zijn in het verleden bewust aangestoken. De politie zegt tientallen mensen te monitoren die eerder zijn veroordeeld voor brandstichting. De Australische zender ABC News meldt dat de politie in de regio Port Stephens een 15-jarige jongen heeft aangehouden op verdenking van brandstichting en een andere jongen van 11 heeft aangeklaagd, eveneens voor het stichten van brand.

Het Australische leger onderzoekt op dit moment of een militaire oefening waarbij explosies zijn gebruikt een van de branden heeft veroorzaakt. De oefening vond plaats nabij het plaatsje Lithgow, waar nu een van de drie branden woedt die Sydney bedreigen.

Schaal bosbranden ongekend
De intensiteit van de bosbranden is ongekend. 'De realiteit is dat deze omstandigheden van heel ander niveau zijn dan dat we ooit meegemaakt hebben', stelt een commissaris van de brandweer.

Australië krijgt jaarlijks te maken met hevige bosbranden, maar dit jaar komt het brandgeweld uitzonderlijk vroeg. Het hoogtepunt van het brandseizoen valt gewoonlijk in de zomer van het zuidelijk halfrond, die in december begint. Oorzaak van de vroege branden zijn de ongewoon droge winter en een bovengemiddeld hete lente. Wetenschappers zeggen dat Australië rekening zal moeten houden met langere bosbrandseizoenen, als gevolg van klimaatveranderingen.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden