Sybrand van Haersma Buma lijsttrekker CDA

Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma heeft in de eerste ronde van de CDA-lijsttrekkersverkiezingen meer dan de helft van de stemmen gekregen. Hij is de nieuwe lijsttrekker voor het CDA.

Sybrand van Haersma Buma tijdens het eerste debat om het lijsttrekkerschap bij het CDA, begin mei. Beeld ANP
Sybrand van Haersma Buma tijdens het eerste debat om het lijsttrekkerschap bij het CDA, begin mei.Beeld ANP

Hij liet de andere kandidaten Mona Keijzer, Henk Bleker, Liesbeth Spies, Madeleine van Toorenburg en Marcel Wintels achter zich.

54.9 procent van de CDA-leden heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te stemmen.

Van Haersma Buma was vanaf het begin de favoriet voor de lijsttrekkerspositie, maar in de laatste peilingen kwam het nieuwe gezicht Mona Keijzer dicht bij hem in de buurt.

Fractievoorzitter
Van Haersma Buma werd fractievoorzitter nadat Maxime Verhagen vicepremier werd in het nieuwe kabinet-Rutte met gedoogsteun van de PVV, in oktober 2010. Aan hem was de moeilijke taak een fractie bijeen te houden met daarin onder anderen de dissidenten Ad Koppejan en Kathleen Ferrier, die grote bedenkingen hadden bij de samenwerking met de partij van Geert Wilders.

Profiel Van Haersma Buma
Geboortedatum: 30 juli 1965
Woonplaats: Voorburg
Burgelijke staat: getrouwd en twee kinderen
Opleiding: rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen en een postdoctorale studie internationaal recht aan de Universiteit van Cambridge
Loopbaan: hij begon zijn carrière in 1990 als stafjurist bij de afdeling rechtspraak van de Raad van State. Daarna ging hij aan de slag bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vervolgens was hij beleidsmedewerker bij de CDA-fractie. Tweede Kamerlid sinds mei 2002, gespecialiseerd in justitie (veiligheidsbeleid). In 2007 werd hij fractiesecretaris en sinds 12 oktober 2010 is hij voorzitter van de fractie.
Bijzonderheden: sinds het vertrek van Jan Peter Balkenende deelt Van Haersma Buma het CDA-partijleiderschap samen met vicepremier Maxime Verhagen en CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden