SWOV: ‘Appen met telefoon in houder net zo gevaarlijk’

Automobilisten die tijdens het rijden appen met hun telefoon in de houder, zijn net zo’n gevaar als appende bestuurders die hun mobiel in de hand houden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, uitgevoerd in een rij­simulator.

'Appen op een telefoon die in een houder is geplaatst is ook on­gewenst' Beeld
'Appen op een telefoon die in een houder is geplaatst is ook on­gewenst'

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), die het onderzoek uitvoerde, meldt: ‘Vanuit het oogpunt van verkeers­veiligheid is appen op een telefoon die in een houder is geplaatst ook on­gewenst.’

In de wet staat nu dat een automobilist tijdens het rijden geen telefoon mag vasthouden. Het bedienen van de mobiel terwijl die in een houder staat, is daarmee wél toegestaan.

Langzamer rijden

Een woordvoerder van minister Cora van Nieuwenhuizen (Verkeer) meldt: “Het is levensgevaarlijk om te appen achter het stuur, ook als je telefoon in een houder zit. Maar een mobiel in de houder mag wél gebruikt worden om te navigeren. Een navigatieapp kan je wijzen op een omleiding of ongeval, dat is goed voor de verkeersveiligheid en de doorstroming. Een verbod op het bedienen van een mobiele telefoon in de houder vinden we daarom geen goed idee.”

Bekend was al dat automobilisten tijdens het appen meer slingeren en hun snelheid niet constant weten te houden. Mensen gaan tijdens het appen meestal langzamer rijden.

Het onderzoek van de SWOV, een belangrijk overheidsadviseur als het gaat om de verkeersveiligheid, toont nu ook aan dat deze effecten net zo goed optreden als een smartphone niet in de hand wordt gehouden, maar in een houder staat. Ook kijken automobilisten minder in de spiegels tijdens ritten waarin ze appen. Uit de ervaren taakbelasting blijkt verder dat de deelnemers de ritten waarin ze tijdens het autorijden moesten appen meer belastend vonden dan de ritten waarin ze niet hoefden te appen.

Ook bleek dat tijdens het appen langer op de smartphone werd gekeken als de telefoon in de houder zat dan wanneer de bestuurder het toestel in de hand hield.

Meer onderzoek gewenst

‘Enkel een verbod op het vasthouden van een telefoon geeft een verkeerd signaal naar weggebruikers; ten onrechte zou men hierdoor kunnen denken dat appen met de telefoon in de houder wél veilig is,’ stelt de SWOV.

De stichting benadrukt wel dat er meer onderzoek moet plaatsvinden naar ‘handheld versus handsfree’.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft, net als de minister, ook grote twijfels bij een totaal appverbod. “Maar,” zegt een VVN-woordvoerder, “appen tijdens verkeersdeelname is not done, dat is de norm die we moeten nastreven. Techniek kan ons de steun in de rug geven om het gewenste gedrag te bereiken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden