Swendly R. (27) ontkent zware mishandeling Amsterdamse conductrice
De 27-jarige man die ervan wordt verdacht op 6 maart in Hoofddorp een hoofdconductrice van de Nederlandse Spoorwegen ernstig te hebben mishandeld, ontkent dat hij de vrouw ook maar iets heeft aangedaan.
Dit bleek vandaag tijdens een niet-inhoudelijke zitting bij de rechtbank in Haarlem, waar advocaat Frank Horstman tevergeefs probeerde zijn cliënt op vrije voeten te krijgen.
De 44-jarige Amsterdamse liep bij de mishandeling diverse breuken in haar gezicht op en moest worden geopereerd. Ze kon zich later niets meer van de mishandeling herinneren. Volgens de politie wist ze alleen nog dat ze tussen Schiphol en Hoofddorp haar laatste ronde deed in de trein en in de eerste klas een lastige reiziger tegenkwam die de trein niet uit wilde.
Verontwaardiging
Het incident leidde binnen en buiten de NS tot diepe verontwaardiging en was voor treinpersoneel in het hele land aanleiding om actie te voeren. Directie en ondernemingsraad van de NS vroegen extra veiligheidsmaatregelen. Datzelfde deden de vakorganisaties. Inmiddels is een reeks afspraken gemaakt om de veiligheid te bevorderen.
De 27-jarige Swendly R. uit Rotterdam werd kort na het incident opgepakt. Volgens zijn advocaat houdt hij vol in de trein niets te hebben gemerkt en de conductrice pas te hebben gezien toen hij de trein wilde verlaten en zij gewond op de grond lag. Daar zou zij zijn onderbeen hebben vastgepakt. Omdat tegelijkertijd een machinist kwam aanlopen, sloeg hij geen alarm.
Geen bloedsporen
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) wijzen de verklaringen van de conductrice, die vrijdag bij de korte zitting aanwezig was, in de richting van R. Zijn advocaat zegt echter dat uit niets is gebleken dat zijn cliënt op de vrouw heeft ingeslagen. Zo had hij geen enkel letsel aan zijn handen. Ook zijn geen bloedsporen gevonden, behalve in de buurt van zijn schoen. 'Maar dat klopt met zijn verklaring dat zijn been is vastgepakt."
R. gaat half september naar het Pieter Baan Centrum (PBC) om daar te worden geobserveerd. Hij heeft al gezegd daar aan geen enkel onderzoek te zullen meewerken. De inhoudelijke behandeling van zijn zaak staat gepland op 20 november.
NS-conducteurs hebben het afgelopen jaar steeds vaker te maken gekregen met ernstige vormen van agressie en geweld. Dit geweld is vaak afkomstig van verwarde personen die zonder geldig vervoersbewijs in de trein zitten en door het lint gaan als ze worden aangesproken.
De zogeheten pathologische vorm van agressie, waarbij verwarde personen zeer agressief gedrag vertonen tegen conducteurs of ander geüniformeerd personeel, wordt volgens Michel Bourgonje, programmamanager sociale veiligheid bij de NS, ernstiger. Het totaal aantal incidenten van agressie en geweld neemt niet toe. 'Een conducteur kan er weinig tegen doen. Soms hoef je alleen maar goedemorgen te zeggen en zo'n verward persoon ontploft. Door de bezuinigingen op de zorg worden deze mensen steeds agressiever.'
De NS geeft conducteurs elke vijf jaar weerbaarheidstrainingen om met agressie en geweld van treinreizigers om te gaan. Het bedrijf heeft ook diverse veiligheidsmaatregelen genomen, zoals het sluiten van toegangspoorten en het neerzetten van gebiedsagenten op grote stations.