Sweet kende illegaal café

AMSTERDAM - Stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet (PvdA) van Zuidoost weet al jaren dat bij de slijterij van stadsdeelraadslid Ernest Owusu Sekyere (PvdA) aan het Bullewijkpad een illegaal café wordt uitgebaat.Dit blijkt uit correspondentie van Sweet die deelraadslid Henk de Boer (CDA) heeft opgeduikeld. De Boer wil nu een extra deelraadsvergadering over de kwestie.

Owusu Sekyere werd in 2006 hoog op de kandidatenlijst van de PvdA gezet hoewel bij Sweet bekend was dat hij sinds 2002 een illegaal café bestierde. Lodewijk Asscher, fractievoorzitter van de PvdA-fractie in de gemeenteraad, wacht vooralsnog de gesprekken af die het afdelingsbestuur voert met Owusu Sekyere en Sweet.

Slijterij Sadisco en het café werden vrijdag 7 maart op last van burgemeester Job Cohen gesloten. Bij een controle, een maand eerder, had de politie bij de slijterij een illegaal café aangetroffen met vijftig bezoekers. Op de vloer van het zaaltje lag een vuurwapen. Owusu Sekyere verkoopt sinds 1996 drank aan het Bullewijkpad. De zaak blijkt in 2006 op naam te zijn gezet van zijn partner, Cynthia Tackey.

In 2002 werd Owusu Sekyere er al op gewezen zijn dat het café in strijd is met het bestemmingsplan. Sweet schreef op 11 mei 2005 dat ze op 26 oktober 2004 een gesprek heeft gehad met Owusu 'naar aanleiding van de rapportage van de politie waarin wordt gemeld dat door u alcoholische dranken aan particulieren worden verkocht vanuit het bedrijfspand Bullewijkpad 11'.

Enkele maanden later, in november 2005, kreeg Owusu Sekyere een hoge plaats op de kandidatenlijst van de PvdA. Opmerkelijk, want Owusu Sekyere, deelraadslid in Zuidoost sinds 1998, was eerder lid van de fractie van GroenLinks.

Zijn hoge plaats op de lijst leidde tot discussie binnen de afdeling, ook omdat Owusu Sekyere moeite had met de Nederlandse taal. Wethouder Hannah Belliot maakte zich sterk voor de Ghanese kandidaat, die dat beloonde door 1222 stemmen binnen te halen.

Volgens een woordvoerster van het stadsdeel heeft Sweet niet ingegrepen omdat 'sinds 2004 geen overtredingen zijn geconstateerd'. Sweet heeft de kwestie bij de kandidaatstelling niet gemeld omdat sprake was van 'ambtsgeheim'. ''De informatie die ze uit hoofde van haar functie verkrijgt, mag ze niet voor ander doeleinden gebruiken. Dat is onzorgvuldig.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden