Suzy Wong vangt bot bij rechter over sluiting

Cocktailbar Suzy Wong blijft voorlopig dicht. De eigenaren hebben bij de rechter geen gelijk gekregen over het opheffen van de gedwongen sluiting.

Voor de deur van het café in de Korte Leidsedwarsstraat werden in korte tijd twee granaten achtergelaten. Beeld Tammy van Nerum
Voor de deur van het café in de Korte Leidsedwarsstraat werden in korte tijd twee granaten achtergelaten.Beeld Tammy van Nerum

Voor de deur van het café in de Korte Leidsedwarsstraat werden in korte tijd twee granaten achtergelaten. Na beide keren werd de zaak door de gemeente dichtgetimmerd. Na de laatste granaatvondst op 22 maart zitten er nog steeds planken voor de ramen.

De eigenaren van Suzy Wong zijn 'verbijsterd' over het optreden van de gemeente, en zeggen geen enkele reden te kunnen bedenken waarom hun bar doelwit is. Volgens hen zorgt het beleid om zaken na de vondst van een explosief te sluiten ervoor 'dat het de boosdoeners in de kaart speelt'.

Financiële problemen
Bij de voorzieningenrechter hoopten de uitbaters de tijdelijke sluiting op te heffen, omdat ze zeggen hierdoor in grote financiële problemen te komen.

De rechter stelde echter waarnemend burgemeester Van Aartsen in het gelijk. Een handgranaat voor de deur levert volgens de rechter 'een ernstige schending van de openbare orde' op. De sluiting is daarom 'niet disproportioneel'.

Misbruik
Ook is de rechter het met de gemeente eens dat er geen aanleiding is om aan te nemen dat criminelen met de inzet van handgranaten structureel misbruik maken van het sluitings­beleid.

Bovendien verloopt binnenkort de minimale termijn van vier weken die een zaak na een explosievenvondst dicht moet. De eigenaren van Suzy Wong kunnen de burgemeester daarna een verzoek indienen om weer open te gaan.

Lees ook: Suzy Wong: Beleid gemeente leidt tot meer granaten in de stad

Vaker sluiting om explosief voor de deur

Meer horecazaken kregen de afgelopen tijd te maken met een handgranaat. Bij Club Abe in de Amstelstraat was het in augustus raak. Bij Café In the City aan het Kleine-Gartmanplantsoen legde een man in februari vorig jaar een handgranaat op de deurmat.

Ook een waterpijpwinkel in de Jan Evertsenstraat sloot gedwongen de deur nadat iemand een handgranaat aan de deurklink had gehangen.

De politie ziet de granaten bij Club Abe en In the City als gerichte acties, waarschijnlijk om de uitbaters van de horecazaken te intimideren en om de gemeente te bewegen de zaken te sluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden