Plus

Suzy Wong: Beleid gemeente leidt tot meer granaten in de stad

Twee keer werd een granaat bij Suzy Wong voor de deur gelegd, daarna timmerde de gemeente de bar dicht. De eigenaren zijn ontzet: 'Dit leidt tot meer granaten in de stad.'

Maarten van Dun
Hazbin Cucovic, eigenaar van bar Suzy Wong, met zijn vrouw Rozemarijn Cucovic-de Heer Beeld Tammy van Nerum
Hazbin Cucovic, eigenaar van bar Suzy Wong, met zijn vrouw Rozemarijn Cucovic-de HeerBeeld Tammy van Nerum

"Ik had nooit kunnen bedenken dat we zo hard zouden moeten vechten tegen de gemeente, nota bene de partij die ons zou moeten beschermen. Als rechtschapen burger word je gestraft voor iets wat je niet hebt gedaan - integendeel zelfs, iets waar je juist slachtoffer van bent."

Rozemarijn Cucovic-de Heer is 'verbijsterd' over het optreden van de gemeente, nadat tot twee keer toe een handgranaat was neergelegd voor de deur van café Suzy Wong, een cocktailbar aan het Leidseplein.

Op 19 januari plaatste een onbekende man een handgranaat achter de kliko, vertelt Cucovic. "Het was zeer intimiderend. Ik was doodsbang, heb de eerste avond in shock op de bank gezeten."

Ze voert het woord namens haar man, Hazbin Cucovic, die samen met zijn zakenpartner Sasa Misaljevic sinds 1 december eigenaar is van
Suzy Wong.

Beide mannen van Joegoslavische afkomst werkten al langer samen in horeca­zaken op en rond het Leidseplein. Omdat haar man de taal minder goed beheerst, doet zijn vrouw het woord, zegt Cucovic-de Heer, die kleuterjuf is.

Gemeentereiniger
De gemeente sloot de deuren van café Suzy Wong direct op de dag dat de eerste granaat was gevonden (zie tweede kader). De recherche startte een onderzoek, waarbij vanzelfsprekend naar de uitbaters is gekeken.

Wat de uitkomst van dat onderzoek is geweest, is onbekend, maar de politie vertelde de gemeente eind januari dat er geen bezwaren waren om de zaak te heropenen. Dat gebeurde in februari.

Op 22 maart was het opnieuw raak. Weer legde een onbekende man een handgranaat neer bij Suzy Wong. Dit keer werd het explosief de volgende ochtend ontdekt door een Amsterdamse gemeentereiniger, die bij zijn werk op de granaat stuitte.

In wat een vlaag van verstands­verbijstering moet zijn geweest nam hij de handgranaat, die op scherp stond, mee in zijn jaszak. De man liep er een dag lang mee door Amsterdam, voordat hij het explosief thuis in Aalsmeer aan zijn ouders liet zien. Die belden de politie, waarna de Explosieven Opruimingsdienst de straat afzette en het ding kwam halen.

Voor Suzy Wong was het eindresultaat hetzelfde: weer gingen de planken voor de ramen. Zicht op een heropening is er vooralsnog niet, vertelt Cucovic-de Heer, waardoor de eigenaren in grote financiële problemen komen.

'Geen motief te bedenken'
Ze benadrukt geen enkele reden te kunnen bedenken waarom Suzy Wong doelwit is.

"We piekeren ons suf, er zijn allerlei scenario's gepasseerd, maar we weten het eenvoudigweg niet. We worden niet afgeperst, we hebben voor of na de granaten geen berichten gekregen van on­bekenden. De portier, die al vijf jaar aan de deur staat, bezweert ons dat er geen conflicten met lastige klanten zijn geweest. We hebben geen problemen met oud-personeelsleden. We kunnen niets bedenken."

Dat is ook wat ze de gemeente en de recherche vertelden. "Ze willen dat je alles wat je weet op tafel legt, maar wat als je niets weet?"

Intussen tracht Cucovic-de Heer aandacht te krijgen voor het in haar ogen draconische beleid om horecazaken te sluiten als criminelen daar een handgranaat neerleggen. Daarbij krijgt ze steun van de beroepsvereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN), die meent dat de gemeente met het beleid ondernemers straft, in plaats van hun hulp te bieden.

Cucovic-de Heer: "Het Amsterdamse beleid biedt enkel schijnveiligheid; het zorgt voor meer handgranaten in de stad, doordat het boosdoeners in de kaart speelt. Die weten dat een zaak wordt gesloten als zij een granaat voor de deur leggen. Als die sluiting niet zou volgen, zouden ze geen motief hebben. Bovendien, we moeten in de samenleving toch niet hebben dat criminelen bepalen welke zaken open zijn? Als we voor dergelijke druk zwichten, dan is toch het einde zoek?"

Tekst gaat door onder de foto.

Lees ook: Politie toont beelden handgranaat Suzy Wong

'We piekeren ons suf, er zijn allerlei scenario's gepasseerd' Beeld Getty Images
'We piekeren ons suf, er zijn allerlei scenario's gepasseerd'Beeld Getty Images
Bar Suzy Wong Beeld Tammy van Nerum
Bar Suzy WongBeeld Tammy van Nerum

'De rust laten terugkeren kost tijd'

Dat de gemeente overgaat tot sluiting van horecazaken waar een granaat is gevonden, is ter bescherming van de openbare orde. Als een zaak een tijdje dicht is, zal die in elk geval niet nogmaals doelwit zijn van geweld, zo is de gedachte op het stadhuis.

Vaak duurt de sluiting drie maanden, maar dat beleid lijkt soepeler te worden.

Na de eerste granaat bij Suzy Wong besloot de burgemeester dat de zaak vier weken dicht moest, aldus een woordvoerder. "Die tijd is nodig om de zaak goed te onderzoeken en om de rust te laten terugkeren. We zijn ons er zeer van bewust dat mensen gedupeerd raken door zo'n sluiting, maar de openbare orde gaat in zo'n geval boven het individuele belang."

Volgens de woordvoerder zijn er 'onvoldoende aanwijzingen' dat criminelen met de inzet van handgranaten structureel misbruik maken van het sluitings­beleid.

Vaker sluiting om explosief voor de deur

Meer horecazaken kregen de afgelopen tijd te maken met een handgranaat. Bij Club Abe in de Amstelstraat was het in augustus raak, toen een man een handgranaat op de deur plakte. De zaak moest de deuren sluiten en mocht pas weer open na de belofte dat het zou stoppen met de viptafels, die populair zijn onder criminelen.

Bij Café In the City aan het Kleine-Gartmanplantsoen legde een man in februari vorig jaar een handgranaat op de deurmat. Voor die actie arresteerde de recherche onlangs de 17-jarige Hassan el R. uit de Diamantbuurt. Op straat gaat het verhaal dat El R. die granaat neerlegde nadat eerder een aantal criminelen uit zijn groep bij de zaak waren geweigerd.

Ook een waterpijpwinkel in de Jan Evertsenstraat sloot gedwongen de deur nadat iemand een handgranaat aan de deurklink had gehangen.

De politie ziet de granaten bij Club Abe en In the City als gerichte acties, waarschijnlijk om de uitbaters van de horecazaken te intimideren en om de gemeente te bewegen de zaken te sluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden