Suzanne moest zwijgen

ASSEN - Tegen Henk van D. (46), de moordenaar van de twaalfjarige scholiere Suzanne Wisman uit het Drentse Tweede Exloërmond, is dertig jaar geëist met tbs en dwangverpleging. De aanklager wil dat Van D. eerst twintig jaar zit voor de behandeling in de tbs-kliniek begint.De officier van justitie achtte moord, vrijheidsberoving en twee maal verkrachting bewezen. Hij overwoog levenslang te eisen, maar omdat Van D. niet eerder tot een langdurige celstraf was veroordeeld, zag hij daarvan af.

Het meisje moest dood zodat ze niet kon praten over de verkrachtingen door de man uit Nieuw-Buinen op 12 december vorig jaar. Van D. wilde niet voor pedofiel worden uitgemaakt. Hij overreed de scholiere herhaaldelijk met zijn camper. Dat was een kwestie van sporen uitwissen, zo bekende hij destijds bij de politie, maar voor de rechtbank in Assen kon hij zich er nauwelijks iets van herinneren.

Advocaat H. Klopstra stelde dat zijn cliënt te dom is voor een planmatige moord. Volgens de Hoge Raad zijn enkele seconden echter al voldoende voor voorbedachte rade en dus moord. ''Mijn cliënt handelde uit één grote woede,'' betoogde de raadsman. Hij hield het op doodslag en pleitte voor een veel kortere celstraf, opdat de behandeling zo snel mogelijk kan beginnen.

Bij de behandeling van de zaak kwamen gisteren gruwelijke details naar voren. Niet uit de mond van de verdachte; de rechters citeerden uit de bekentenissen die Van D. aflegde. Zelf kwam hij niet verder dan 'zou zo kunnen zijn' en 'ik weet het niet meer'.

Naar eigen zeggen wilde Henk van D. vorig jaar zelfmoord plegen. Zijn vrouw wilde hem verlaten en hij had grote problemen met de buren, die hem voor pedofiel uitmaakten. Doelloos reed hij rond in zijn camper. Hij slikte dertig tot veertig pillen, maar ging niet dood. ''Waarom reed u niet tegen een boom of in een sloot?'' vroeg de rechter, maar kreeg geen antwoord.

Van D. werd 'raar en wild in de kop'. In Musselkanaal zag hij Suzanne fietsen. Hij vond haar 'een mooi meisje', volgde haar en sprak haar aan. Wat hij deed om Suzanne in de camper te krijgen, werd niet duidelijk. Op een afgelegen weggetje vergreep hij zich in de camper aan haar en daarna buiten nog eens.

''Ik wil naar huis. Ik zal niets tegen m'n ouders zeggen,'' huilde Suzanne, maar Van D. liet haar niet gaan. Ze viel, waarna hij twee maal over het meisje heen reed.

De moeder van Suzanne maakte gebruik van haar spreekrecht. Tijdens de zitting hadden zij, haar partner en veel anderen regelmatig de rechtszaal verlaten, omdat de details hen te veel werden. Vooral toen Van D. suggereerde dat Suzanne de seksuele handelingen vrijwillig onderging, werden verontwaardiging en walging geuit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden