Review

Suske en Wiske: De Texas rakkers ***

Suske en Wiske in De Texas rakkers, onvergelijkbaar met de animatiefilms van Pixar. Foto GPD Beeld
Suske en Wiske in De Texas rakkers, onvergelijkbaar met de animatiefilms van Pixar. Foto GPD

Regie: Wim Bien en Mark Mertens
Stemmen: Merijn Klaver, Nanette Drazic, Pierre Bokma, Frank Lammers

De filmgeschiedenis kent genoeg voorbeelden van geslaagde lowbudgetproducties. In de wereld van de digitale animatie is alle waar echter nog steeds naar zijn geld. Bij de marktleiders Pixar en DreamWorks kost een minuutje computertekenfilm al gauw anderhalf miljoen dollar. Als je weet dat De Texas rakkers 'slechts' negen miljoen euro mocht kosten is het zinloos om de film te vergelijken met Finding Nemo, Cars of Madagascar.

En dus moeten we accepteren dat de landschappen en levenloze objecten zoals auto's en treinen er in deze film best nog fraai uitzien, maar dat de close-ups van personages en hun stramme bewegingen eerder doen denken aan Café de Wereld. De filmmakers verdoezelen de tekortkomingen van de animatie handig door te kiezen voor een cartooneske stijl, die goed aansluit bij de nog immer populaire strips van Willy Vandersteen. Het verhaal van het in 1959 verschenen album De Texas Rakkers werd bewerkt tot een scenario dat volgens de filmmakers een betere 'flow' zou moeten hebben. Vandersteen bedacht zijn avonturen destijds als vervolgstrip in enkele dagbladen. Dat resulteerde inderdaad wel eens in hortende en stotende avonturen, maar het garandeerde ook dat er op elke pagina wel een grap met een clou stond.

De grappen zijn in de tekenfilm helaas wat dunner gezaaid. Misschien komt dat ook omdat de droge humor van Vandersteen zijn oorsprong heeft in de Vlaamse taal. In de Nederlandse bioscopen moeten we het doen met een versie waarin Suske en Wiske zeer randstedelijk Hollands spreken. Alleen Lambik - ingesproken door Frank Lammers - zorgt voor wat zuidelijke sjeu met een Brabants accent dat doet denken aan SP'er Jan Marijnissen. Als je bedenkt dat veel Nederlandse kinderen opgroeien met Belgen als Kabouter Plop en K3, is moeilijk te begrijpen waarom Suske en Wiske in deze familiefilm niet gewoon Vlaams mogen klappen. (FRITZ DE JONG)

Website Suske en Wiske: De Texas rakkers

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden