Plus

'Survivalrun is strijd tegen de elementen, om jezelf uit te dagen'

Met een 'voetklem' klimt Jochem Schutten (23) een touw in, duikelt om een balk heen en klautert verder naar de 'apenknotsen'. Tien uur 's ochtends, sportpark de Eendracht, twee graden boven nul.

Bart Nauta en Tim Luimes
Bij survivalrun rent de sporter een parcours met obstakels door bossen, akkers en sloten Beeld anp
Bij survivalrun rent de sporter een parcours met obstakels door bossen, akkers en slotenBeeld anp

"Liefst train ik met min vijf," zegt hij. "Het weer is een wezenlijke tegenstander. Dit is een strijd tegen de elementen, om jezelf zo veel mogelijk uit te dagen."

Schutten is de voorzitter van de eerste survivalrunvereniging in Amsterdam, Ruig. "Dat is geen afkorting. Ruig is ruig," zegt de student sportmanagement. Deze week opende de baan, vanaf 13 december is het mogelijk mee te doen aan een basistraining.

Techniek en souplesse
Bij survivalrun rent de sporter een parcours met obstakels door bossen, akkers en sloten. De hindernissen van touwen, netten en balken zijn alleen te overwinnen met 'techniek en souplesse'.

Die zijn nu te oefenen bij Ruig. ­Binnenkort kun je er ook in een sloot ­trainen. Schutten laat de klautertechnieken zien in het geraamte van een oude plantenkas - waar hij de obstakels in heeft gebouwd.

Hij klimt een brandweerslang in, verplaatst zich met een 'apenhang' en glijdt in een cat craw over de scheepstouwen. Brandt dat niet? "Nee hoor, je legt het touw naast je zaakje."

Geen kantoorhandjes
Het is een zware sport. Schutten toont een dikke laag eelt op zijn handen. "Nee, dit zijn geen kantoorhandjes!" Eind jaren tachtig is de sport ontstaan vanuit vossenjachten in de Achterhoek. Te paard werd gejaagd op mannen met een in vossenurine gedrenkte doek.

"De mannen waarop daarbij werd gejaagd, waren de survivallers. 's Avonds in de kroeg daagden ze elkaar uit. Wie was de sterkste?" Door de jaren ontwikkelde dat zich tot een ware sport.

Inmiddels zijn dit jaar door het hele land al 32 wedstrijden georganiseerd en telt de survivalrunbond hier al 7700 leden. Twintig mensen hebben zich aangemeld voor Ruig: oud-militairen, studenten, huismoeders. Hij hoopt binnen een jaar honderd leden te hebben.

Door de pijn heen
"Iedereen kan meedoen. Het zijn vooral mensen die graag buiten zijn en iets met hardlopen of met bootcamp hebben maar daar de uitdaging in missen. Mijn moeder van 55 loopt ook wedstrijden," zegt Schutten, die laatst de derde plek behaalde bij een run in Groningen.

Tijdens zo'n wedstrijd gaan de handen vaak al snel pijn doen van de kou. "Je moet dan 'doorsteken', door de pijn heen. Dat duurt vijf minuten en dan kun je door."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden