Plus

Survival Guide to the Dutch: een komische spiegel voor de Nederlander

Twee Noord-Amerikanen en een ­Amsterdammer geven met hun videoserie Survival Guide to the Dutch een verfrissende kijk op de eigenaardigheden van de Nederlandse cultuur. Dingen die je als Nederlander over het hoofd ziet. 'Dat plateau in wc's, waarop poep blijft liggen, dat heb je nergens anders.'

Tom Kieft

In een kantoor op de Prinsengracht staan vier champagneflutes op tafel. Om de tafel staan Jesse Cohen (32), en Tom Roes (37). "Neil," roept Roes, die zijn duimen onder de kurk van een fles bubbels heeft gepositioneerd. Een derde man, Neil Robinson (35) komt uit de keuken tevoorschijn, waarna de kurk met een plop uit de fles schiet.

De drie hebben wat te vieren. Hun recentste video - 'hoe overleef je het Nederlandse weer' - van hun videoserie The Survival Guide to the Dutch heeft in bereik al hun vorige overtroffen: 8 miljoen views op Facebook en Youtube. Maar de bubbels, net na het middaguur, zijn ook gewoon voor de gezelligheid. De filmmakers zijn bovenal goede vrienden.

De videoserie zag vier jaar geleden het levenslicht. Roes, een Amsterdamse regisseur (Keuringsdienst van Waarde, Broodje Gezond, De Proefkeuken), was huisgenoot van Robinson, die acht jaar geleden vanuit Canada naar Amsterdam verhuisde en hier onder meer aan de weg timmert als stand-upcomedian.

Roes verbaasde zich over de kijk die de Canadees had op Nederland, en bedacht een videoserie. Cohen, oorspronkelijk uit Californië, kwam kort daarop erbij. Recent sloot ook de Chileen Nicolas Balbontin (32) zich bij de drie aan.

Plateau met poep
"Dingen die wij voor lief nemen, zijn voor toeristen en expats vaak vreemd," zegt Roes. Het eten bijvoorbeeld, of Zwarte Piet. En dat bezoek - 'zelfs de loodgieter' - nooit nee zegt tegen een kop koffie. "Of dat plateau in Nederlandse wc's, waarop je poep wordt tentoongesteld," zegt Robinson. "Dat heb je nergens anders."

Deze voor buitenstaanders opvallende gebruiken worden in Survival Guide to the Dutch per thema in korte, strak gemonteerde comedyvideo's onder de loep genomen. Voor het filmpje dat zondag uitkwam, plukten zij toeristen van straat aan wie zij vroegen Nederlandse woorden uit te spreken en de betekenis te raden.

Ook werd een videofragment getoond van het voormalige jongerenprogramma Rembo en Rembo. Robinson: "Expats kennen de cultuur vaak al goed, toeristen minder. Je zag de verbazing op hun gezichten bij het filmpje: laten jullie dít aan kinderen zien?!"

Liefdesbrief
Maar het is niet alleen satire. Roes: "Het moet buitenlanders ook echt een inkijk geven in het leven in Nederland. Nederlanders krijgen een ander perspectief op de eigen cultuur en gebruiken." Het filmpje Hoe overleef je Nederlandse fietsers haalde ook een uitzending van Pauw.

Opvallend genoeg slaan de filmpjes vooral aan bij Nederlanders. Cohen: "Het is een liefdesbrief aan Nederland. Het is door alle satire heen evident dat we van Nederland houden. Maar van wie je houdt, daar bitch je op."

De voor de hand liggende onderwerpen zijn behandeld. Roes: "Nu we dieper moeten graven, wordt het contrast des te verrassender. Video's over scheldwoorden, spreekwoorden, en wc's zijn in de maak. Rond de jaarwisseling komt er een over vuurwerk."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden