'Surrealistisch' bezoek aan Syrische gevangenis vol 'instrumenten van pijn'

Nadat een video opdook waarin Syrische rebellen vier mannen in de stad Aleppo executeerden, hebben rebellenleiders een verklaring ondertekend waarin ze beloven hun gevangenen niet te martelen of executeren. Een verslaggever van de Amerikaanse site the Daily Beast bezocht een gevangenis van het Vrije Syrische Leger, en zag dat zij zich hier niet aan houden.

Een still van een video waarin het Vrije Syrische Leger een gevangene mishandelt Beeld anp
Een still van een video waarin het Vrije Syrische Leger een gevangene mishandeltBeeld anp

De journalist omschrijft zijn bezoek aan de gevangenis in Al Amr, in het noordoosten van Syrië , als 'surrealistisch'. 'Hun instrumenten van pijn lagen duidelijk zichtbaar uitgestald: op de kleine, stoffige binnenplaats, niet ver van de plek waar de bewakers rondhingen en een sigaretje rookten, stonden houten stokken en ijzeren staven in de schaduw, nog steeds bedekt met bloed.'

De verslaggever beschrijft wat hij in de kelder ziet, waar acht gevangenen in een grote kamer werden vastgehouden. Er stond een bed in de hoek, waar touwen aan hingen die vermoedelijk waren gebruikt om de armen en benen vast te binden. Naast het bed stond een groot vat met water, en lagen een aantal plastic pijpen waarmee de mannen waarschijnlijk aan de een of andere vorm van watermarteling waren blootgesteld.

'Nooit geslagen'
Een bewaker zei dat de mannen goed werden behandeld en nooit werden geslagen, maar ze leken doodsbang te zijn en zaten onder de blauwe plekken. Vier van hen waren supporters van president Assad, twee waren soldaat in het regeringsleger en de laatste twee waren leden van de Shabiha, de gevreesde militie van de regering.

Vooral zij zagen er slecht uit: de 30-jarige man uit Aleppo (die zijn naam niet wilde vertellen) kon nauwelijks lopen. Zijn voeten waren helemaal opgezwollen en zijn ogen waren blauw. Zijn ademhaling klonk zwaar en elke ademtocht leek pijnlijk. Hij klaagde over gebroken ribben en zei dat hij geslagen was.

De verslaggever kon horen hoe deze wonden waren ontstaan: in de kamer naast hem hoorde hij schreeuwen en kreunen, afgewisseld door 'een kakafonie van klappen en bonken'.

Toewijding
In de verklaring die door het rebellenleger is ondertekend, zeggen zij toe de rechten van gevangenen respecteren en 'elke vorm van marteling, verkrachting, verminking of vernedering' te vermijden. Het Vrije Syrische Leger benadrukt haar toewijding aan 'de mensenrechten, waarvoor we zo hard vechten en die we willen implementeren in het toekomstige Syrië'.

Daar was volgens de verslaggever van de Daily Beast weinig van te zien in deze gevangenis. Hij kreeg te horen dat slaan soms nodig was om informatie te krijgen. 'En als ze schuldig blijken, moeten ze toch gestraft worden.'

Mensenrechtengroeperingen beschuldigen beide zijden in het conflict van marteling en moord, al zou het regime volgens hen wel grover te werk gaan. 'Ze zeggen', citeert de internetkrant Ole Solvang van Human Right Watch: 'Waarom zouden wij ons aan die mensenrechten houden als Assad het ook niet doet?'

Hieronder is het filmpje van de executies in Aleppo te zien. Waarschuwing: de beelden zijn zeer expliciet!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden