Surinamers niet welkom op herdenking KNSM-gevallenen

De Vereniging Ons Suriname is niet welkom op de jaarlijkse herdenking op 4 mei van de tijdens de oorlog omgekomen zeelieden van de Koninklijke Nederlandse Stoomboot-Maatschappij.

De herdenking voor KNSM-personeel wordt gehouden in de Kompaszaal in Loods 6.Beeld Floris Lok

De vereniging heeft voor het eerst in twintig jaar geen uitnodiging ontvangen uit onvrede over haar bijdrage aan de herdenking in de afgelopen jaren.

In toespraken kwam ook het slavernijverleden aan de orde. Verzoeken en waarschuwingen van de organisatie van de herdenking om dat onderwerp te laten rusten, haalden niets uit.

Slavernijverleden
"We komen elk jaar bijeen om de 247 zeevarenden van de KNSM te herdenken die in de oorlog zijn omgekomen," zegt Ton Roos namens De Kroonvaarders, de vereniging van oud-KNSM'ers die de bijeenkomst in Amsterdam organiseert.

"Onder hen waren acht Surinamers. Dat heeft helemaal niets te maken met het slavernijverleden. Daar is weer een ander monument voor."

Dictaat
Vereniging Ons Suriname laat bij monde van voorzitter Delano Veira weten verrast te zijn door wat hij omschrijft als een dictaat. "Wij vinden dat we moeten kunnen zeggen wat we willen, zeker tijdens dodenherdenking. Als dat niet meer kan, is een gezamenlijke herdenking wat ons betreft ook niet meer mogelijk."

Tijdens de herdenking van 2017 haalde spreker Mitchell Esajas onder meer de Franse dichter en essayist Aimé Cesairé aan, die in zijn werk het nazisme beschrijft als 'een voortzetting van de praktijken die Europese koloniale mogendheden in hun kolonies overzee hadden bedreven maar dan toegepast op Europees grondgebied.'
Dit schoot bij veel aanwezigen in het verkeerde keelgat.

Lees ook: Politie alert op tegenacties lawaaiprotest op de Dam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden