Surinamer wilde geld sturen naar Mohammed B.

De Surinaams Nederlandse R.A., die in Paramaribo vastzit voor het ronselen van strijders voor terreurorganisatie Islamitische Staat, wilde geld inzamelen voor Mohammed B., die in Nederland vastzit voor de moord op Theo van Gogh.

ANP
Mohammed B Beeld ANP
Mohammed BBeeld ANP

Dit kwam maandag naar voren tijdens een zitting van de rechtbank in Paramaribo, waar R.A. en zijn broer N.I. terechtstaan.

De broers hebben de Nederlandse nationaliteit en werken in de islamitische slagerij van hun vader. Ze zitten al bijna een jaar vast in de Surinaamse gevangenis.

De aanleiding voor R.A. om geld te willen inzamelen was een bericht dat Mohammed B. vernielingen had aangericht in de extra beveiligde gevangenis in Vught. Het geld zou bij B. terecht moeten komen via een speciale moslimorganisatie die zich bekommert om moslims in de gevangenis, zo bleek uit het dossier.

Rio de Janeiro
Ook werd maandag duidelijk dat R.A. op de hoogte was van plannen van IS om een aanslag te plegen tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Hij zei dat dat hij deze oproep had doorgestuurd naar zijn contacten zoals hij vaak informatie doorstuurde. Het ging om gedetailleerde informatie over wie het doelwit van de aanslag zou zijn en hoe de bommen gemaakt moesten worden.

Het was maandag de derde keer dat de rechter de zaak van de twee broers behandelde. Op de volgende zitting krijgen de advocaten het woord. In tegenstelling tot bij de vorige zitting in mei, waren familie en pers maandag wel welkom in de rechtszaal. De rechter legde uit dat ze in mei dat niet had toegestaan omdat er die week ervoor een terreurdreiging was geuit. Na onderzoek is gebleken dat het om een grap ging.

Lees ook: Dit schreef Het Parool na de moord op Theo van Gogh

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden