Update

Suriname zit niet te wachten op ambassadeur Nederland

Suriname hoeft voorlopig geen ambassadeur uit Nederland. De Surinaamse minister Winston Lackin (Buitenlandse Zaken) liet woensdag weten dat zijn land 'geen haast maakt' met de toestemming voor een nieuw hoofd van de Nederlandse ambassade. Hij vindt dat Den Haag 'meer respect moet tonen voor de democratisch gekozen president en zijn regering' voordat daar ruimte voor is.

Redactie
De Surinaamse president Desi Bouterse Beeld ANP
De Surinaamse president Desi BouterseBeeld ANP

Het kabinet in Den Haag meldde woensdag dat het weer een ambassadeur voor Suriname benoemt zodra dat land daarmee instemt. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zei dat de regering in Paramaribo niet reageert op het zogeheten 'agrément' waardoor een ambassadeur kan terugkeren.

Nederland is momenteel vertegenwoordigd door een tijdelijke zaakgelastigde ad interim in Suriname omdat ambassadeur Aart Jacobi begin april voor overleg is teruggeroepen naar Den Haag. Dat was naar aanleiding van het besluit van het Surinaamse parlement om een amnestiewet aan te nemen waardoor de verdachten van de Decembermoorden niet worden vervolgd.

De termijn van Jacobi zit er intussen op. Wie hem opvolgt, is nog niet bekend. Timmermans stuurt nu een vaste tijdelijke zaakgelastigde naar de Surinaamse hoofdstad die te zijner tijd ook ambassadeur kan worden zodra Suriname agrément verleent, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Suriname heeft het niveau van diplomatieke vertegenwoordiging in Den Haag verlaagd tot zaakgelastigde. President Desi Bouterse zei vorige maand nog dat hij er voorlopig voor kiest in Nederland vertegenwoordigd te blijven op een laag diplomatiek niveau. Hij vindt dat de Surinaamse belangen in andere landen groter zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden