'Surinaamse politiek moet vernieuwen'

Op 12 augustus is het precies een jaar geleden dat Desiré Delano Bouterse werd geïnstalleerd als president van Suriname. Hoe is het Suriname in het afgelopen jaar vergaan? Vijf vragen aan de socioloog Jack Menke, verbonden aan de Anton de Kom Universiteit in Paramaribo.

Desi Bouterse Beeld reuters
Desi BouterseBeeld reuters

Hoe staat Suriname er nu voor?
'Dat is moeilijk te zeggen. Het vraagstuk dat er ligt, ligt er al sinds de jaren zeventig. Het lukt maar niet om dit land en de economie en de politiek op het juiste spoor te krijgen en de bevolking daarbij te betrekken'.

Hoe komt dat?
'Dat ligt voor een groot deel aan het politieke systeem. De huidige regering heeft hetzelfde probleem als de vorige regering van Ronald Venetiaan. Ook dit keer moest een gelegenheidscoalitie worden gevormd. De regering moet rekening houden met de issues die de verschillende partijen binnen zo'n coalitie belangrijk vinden. Dat gaat ten koste van de effectiviteit'.

Wat moet er gebeuren om vaart te kunnen zetten achter de ontwikkeling van Suriname en de modernisering van de politiek van het land?

'Binnen de politieke partijen moet het voor mensen die aan de onderkant zitten, makkelijker worden boven te komen drijven. Hetzelfde geldt voor de ideeën die aan de onderkant leven. Het lukt maar niet de politieke partijen te verjongen en te vernieuwen. Dat vraagstuk speelt al sinds de koloniale periode en het dekolonisatieproces. Het nemen van initiatief en het tonen van creativiteit is nooit beloond'.

Waar moet de verandering van de samenleving beginnen?
'Ik denk niet direct aan de politieke partijen. Die zijn intern zelf niet erg democratisch. Ik denk eerder aan niet-gouvernementele organisaties, intellectuelen en de media. Kranten en andere media zouden buiten het actuele nieuws veel meer ruimte moeten bieden voor de vrije discussie over de vraag welke kant we met Suriname op moeten'.

Bouterse heeft meerdere malen gezegd dat Suriname afscheid moet nemen van de erfenis van het kolonialisme en meer moet gaan integreren binnen Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Liggen daar mogelijkheden?
'Zeker. Binnen Unasur (een samenwerkingsverband van Zuid-Amerikaanse landen, red) moet Suriname zich goed kunnen ontwikkelen, niet alleen economisch, ook in cultureel en ecologisch opzicht. Ook het onderwijs biedt perspectieven. Om maar een voorbeeld te noemen: In de jaren '80 en '90 zijn ongeveer 100 Surinamers aan universiteiten in Brazilië afgestudeerd. De meeste van die universiteiten hebben een hogere ranking dan de Nederlandse. Suriname doet zijn voordeel met die afgestudeerden. Degenen die zijn teruggekeerd, doen het goed'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden