PlusReportage

Surinaams korfbalteam uitgezwaaid op Kwaku

Aan de bekendheid van de spelers van het Surinaams korfbalteam valt nog wat te verbeteren, maar met de goodwill zit het wel goed. De spelers en speelsters, die allemaal in Nederland wonen, werden zondag op Kwaku feestelijk uitgezwaaid: ze gaan naar het WK in Zuid-Afrika.

 Korfballers met Surinaamse roots zijn goed vertegenwoordigd in de Nederlandse competities.  Beeld Jean-Pierre Jans
Korfballers met Surinaamse roots zijn goed vertegenwoordigd in de Nederlandse competities.Beeld Jean-Pierre Jans

Twee uur later dan gepland arriveren op je eigen feestje. Het nationale korfbalteam bevestigde zondag het vooroordeel over Surinamers en niet op tijd kunnen komen: het trainingskamp in Duitsland was wat uitgelopen.

Het mocht de pret niet drukken in het Suriname Paviljoen op het Kwakufestival in het Nelson Mandelapark. De spelers en speelsters werden onder luid gejuich binnengehaald.

Al hadden veel mensen in eerste instantie geen flauw benul wie die mensen in die stoere trainingspakken met Suriname op de rug waren. “Zijn het voetballers? Nee, dat kan niet, want er zijn vrouwen bij,” zei een oudere Surinaamse man met een Parbobiertje in zijn hand. Gelukkig kwam er snel duidelijkheid van de ceremoniemeester. “Dit is het Surinaamse korfbalteam en ze gaan naar het WK. Echt waar.”

Populair op scholen

Met de deelname aan het WK in Zuid-Afrika wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het avontuur dat in 2017 begon. Toen besloten enkele Nederlandse korfballers met Surinaamse roots de Surinaamse korfbalbond nieuw leven in te blazen. Zij hadden gezien dat spelers en speelsters met een Surinaamse achtergrond goed vertegenwoordigd waren in de hoogste competities in Nederland.

Dat is goed te verklaren. Het spel, in 1902 bedacht door de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen, werd in Suriname veel op scholen gespeeld in de tijd dat het land nog een kolonie van Nederland was. Er was destijds ook een Surinaamse korfbalfederatie, maar die stierf een stille dood na de onafhankelijkheid in 1975.

Surinaamse televisie

Doodzonde, vonden de neven Gerald van Dijk en Randell van der Steen – die beiden komend seizoen voor Blauw-Wit Amsterdam in de korfbal league uitkomen. Het moest toch mogelijk zijn in Nederland een sterk Surinaams team te formeren? Dus bliezen ze nieuw leven in de Surinaamse korfbalbond. Toen er was voldaan aan alle officiële verplichtingen bij de Internationale Korfbalfederatie – waar 65 nationale bonden bij zijn aangesloten – schreef het team zich vorig jaar in voor de Pan-Amerikaanse Spelen in Colombia.

Het toernooi werd ongeslagen gewonnen en Suriname plaatste zich daardoor voor het WK in Zuid-Afrika. De aankomst van de winnende ploeg op Schiphol was in Suriname op televisie te zien. Door steun van de Surinaamse regering is de reis naar Durban mogelijk geworden. De spelers en technische staf hebben ook een bijdrage geleverd en ook via crowdfunding en sponsors zijn er inkomsten binnen gekomen.

Het uitzwaaimoment op Kwaku werd dan ook gezien als een mogelijkheid sponsoren wakker te schudden. “We vinden het geweldig wat we allemaal meemaken,” aldus speler Sharvien Sahai. “Alleen merken we dat voor een Zuid-Amerikaans land de toernooien meestal niet om de hoek zijn en de kosten kunnen dus aardig oplopen. Het zou fijn zijn als we ons daar niet druk over hoeven te maken.”

Dat is voor later zorg; tijdens het uitzwaaimoment overheerste de vrolijkheid. Met de dansmoves zat het goed en de selectie liet zien het Surinaamse volkslied aardig onder de knie te hebben, ook al zijn vijf van de zestien spelers en speelsters (onder wie vijf geboren en getogen Amsterdammers) nog nooit in Suriname geweest.

Stoer tenue

Bij de liveshow van programmamaker Guilly Koster, waar het hele team aanschoof, werd de lat alvast lekker hoog gelegd. “Jullie komen naar huis met goud.” Het leverde een grote glimlach op bij de spelers. Die werd alleen maar groter toen de rij met mensen bij het speciale fotomoment werd gezien. Ook werden ze bestookt over vragen waar hun tenue te verkrijgen was. “Stoer man, die heeft niemand anders,” zei een jongen van een jaar of twaalf.

Na alle verplichtingen hadden de spelers en speelsters trek gekregen. Keuze genoeg bij de vele eettentjes op Kwaku. Het werd natuurlijk Surinaams.

WK in Zuid-Afrika

Suriname vertrekt volgende week maandag naar Durban in Zuid-Afrika en speelt in de groepsfase van het WK tegen China, Hongarije en Macau. Titelverdediger Nederland treft Catalonië, Tsjechië en Nieuw-Zeeland. De beste drie landen per groep van vijf en de beste nummer vier plaatsen zich voor de achtste finales. De finale is op 10 augustus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden