Surailie I. voor rechter voor doodschieten Souhail Laachir

Ruim vier jaar na de schietpartij en 21 maanden na zijn arrestatie staat Surailie I. (35) vrijdag voor de rechter voor het doodschieten van de Amsterdamse crimineel Souhail Laachir op dancefeest Waterfront in het Scheepvaartmuseum.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Op het van klatergoud vergeven feest in mei 2013 zaten criminelen aan viptafels uit twee kampen die sinds 2012 waren verwikkeld in een vete waarin de ene na de andere crimineel werd geliquideerd.

Aan de ene tafel op het overdekte binnenplein zat crimineel Dennis M. met zijn gevolg: neef en vertrouweling van Gwenette Martha, de leider van hun groep die in 2014 zou worden geliquideerd. Aan de andere tafel zat Laachir, uit het rivaliserende kamp.

Bedreiging met vuurwapen
Dennis M. en Laachir kregen al snel ruzie en werden meermaals uit elkaar gehaald. Laachir zei beveiligers dat 'een groep negers' hem met een vuurwapen had bedreigd.

Dennis M. zou hem zijn iPhone uit zijn hand hebben geslagen, waarna iemand uit diens groep geprobeerd zou hebben het toestel stuk te trappen om het daarna in zijn zak te stoppen. Pas na aandringen gaf hij de telefoon aan een beveiliger.

Rond half twee escaleerde de ruzie. Een beveiliger zegt te hebben gezien dat Dennis M. toen een van zijn vrienden aansprak. Die vriend leek iets terug te zeggen en keek volgens de beveiliger over zijn schouder naar Laachir.

Vervolgens was er wéér een opstootje tussen Dennis M. en Laachir, waarna M. diezelfde vriend opnieuw zou hebben aangesproken terwijl Laachir door beveiligers tegen een muur werd gedrukt in een hoek van het plein, bij een bar.

Surailie I. liep volgens een beveiliger 'heel rustig en kalm' naar hem toe en schoot hem neer. Laachir viel neer achter de bar. I. zou twee genadeschoten hebben gelost, waarvan één door zijn hoofd.

Wapen in de broekband
De beveiliger die in de strafzaak de cruciale getuige is, zegt dat I. het wapen vervolgens in zijn broeksband stopte en rustig wegliep - terwijl in de zaal hier en daar paniek uitbrak.

Surailie I. werd op 1 december 2015 gearresteerd en zit sindsdien vast. Hij ontkent de schutter te zijn.

I.'s advocaat, Sixten Bordewijk, richt zijn pijlen vooral op de belangrijkste beveiliger. Die had een afwijkend signalement opgegeven en I. vier maanden na het schieten niet herkend in een fotoconfrontatie, maar pas toen hem later bewegende beelden waren getoond van I. met vrienden in de hal van het museum. Een door Bordewijk ingeschakelde deskundige noemt de herkenning onbetrouwbaar.

Dennis M. is kort na de schietpartij aangehouden in een vakantiepark in Zeewolde, maar werd snel vrijgelaten omdat justitie vrijwel geen bewijs had dat hij de moordopdracht gaf. Hij is onlangs opnieuw verhoord en herhaalde onschuldig te zijn.

De rechtbank, advocaat Bordewijk, officier van justitie Eveline Smit en rechercheurs zijn dinsdagavond voor een 'schouw' gaan kijken op de plek van de fatale schietpartij.

De hoek van de binnenplaats waar Souhail Laachir is doodgeschoten Beeld Paul Vugts
De hoek van de binnenplaats waar Souhail Laachir is doodgeschotenBeeld Paul Vugts

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden