Surailie I. (33) opgepakt voor dodelijke schietpartij Waterfront

De verdachte die 1 december is gearresteerd voor het doodschieten van de Amsterdamse crimineel Souhail Laachir (26) in mei 2013 op een dancefeest in het Scheepvaartmuseum, blijkt de 33-jarige Antilliaan Surailie I.

Paul Vugts
De schietpartij vondt plaats tijdens dancefeest Waterfront in de nacht van 25 op 26 mei 2013 Beeld anp
De schietpartij vondt plaats tijdens dancefeest Waterfront in de nacht van 25 op 26 mei 2013Beeld anp

De recherche had hem al jaren in beeld als de schutter die Laachir in die nacht met veel kogels zou hebben gedood, maar had hem niet kunnen vinden. Pas nadat hij in Amsterdam was aangehouden op verdenking van het witwassen van misdaadgeld, bleek het om de zo lang gezochte verdachte te gaan. Hij zal medio maart voor het eerst voor de rechter komen op een inleidende zitting.

Dancefeest Waterfront, waarvoor het Scheepvaartmuseum de nacht van 25 op 26 mei 2013 was afgehuurd, was met ongeveer duizend bezoekers drukbezocht. Rond de viptafels troffen twee rivaliserende groepen criminelen elkaar, die sinds 2012 waren verwikkeld in een bloedige vete waarin slachtoffers uit beide partijen waren gevallen.

Ruzie
De ene groep bestond uit intimi van de (zelf op 22 mei 2014 geliquideerde) beroepscrimineel Gwenette Martha, in de andere groep figureerden goede vrienden van Martha's aartsrivalen Benaouf A. en Houssine A. Surailie I. wordt gerekend tot het aan Martha gelieerde gezelschap.

Aan de bar ontstond een ruzie die in de schietpartij ontaardde waarin Laachir, gezien als de financiële man van Benaouf A., aan de zijkant van de dansvloer met verscheidene kogels werd doodgeschoten.

Lomp
In eerste instantie werd de onlangs in Krommenie geliquideerde Eaneas Lomp door de recherche als schutter beschouwd. Hij werd die nacht bij het museum met een vuurwapen gepakt in zijn auto en voldeed aan het signalement dat getuigen van de schutter hadden gegeven (een donkere man in donkere kleding), maar beelden van bewakingscamera's bewezen dat hij al buiten was toen werd geschoten.

Zijn vuurwapen was ook aantoonbaar niet het moordwapen. Vanaf dat moment beschouwden de opsporingsdiensten Surailie I. als hoofdverdachte. Hij vluchtte naar het buitenland, maar was volgens een ingewijde in het milieu de laatste jaren alweer geregeld in Amsterdam gezien. De politie vond hem als gezegd pas begin deze maand, bij toeval.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden