Superrijke Chinezen kopen Amsterdamse grachtenpanden op

Superrijken die over de hele wereld in historische binnensteden panden opkopen maar daar bijna nooit zijn, azen nu ook op Amsterdam. De eerste Chinese en Russische kopers zijn gearriveerd.

Grachtenpand Herengracht 581 (met Sint Joris en de draak op de gevel, vraagprijs 6,7 miljoen euro) kwam in het bezit van een internationale belegger. Beeld Floris Lok
Grachtenpand Herengracht 581 (met Sint Joris en de draak op de gevel, vraagprijs 6,7 miljoen euro) kwam in het bezit van een internationale belegger.Beeld Floris Lok

Dit blijkt uit cijfers van de internationale makelaarspoot van veilinghuis Christie's en de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). Christie's legt zich sinds enige tijd met Carla van den Brink Makelaardij toe op het wereldwijd onder de aandacht brengen van dure Amsterdamse huizen.

Via Christie's zijn dit voorjaar twee dure woningen in Vinkeveen aan Chinezen verkocht; zij beschouwen Vinkeveen als Groot-Amsterdam. Een derde internationale belegger kocht een prestigieus duur grachtenpand.

Rijke buitenlanders
Dit voorjaar heeft de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) een nieuw 'expatcentrum' opgezet. In 2014 verkochten elf van de 286 bij de Amsterdamse MVA-makelaars aangesloten kantoren vijftien dure huizen in Amsterdam aan Chinezen en Russen. Een veelvoud daarvan werden gekocht door andere rijke buitenlanders.

Engel & Völkers, die voor deze topklanten een tweede kantoor op de Prinsengracht opende, signaleert interesse van internationale beleggers. Makelaar Barbara van der Grijp van het internationale kantoor Engel & Völkers zegt steeds vaker dure huizen aan rijke buitenlanders te verkopen. Ze vindt dat het Amsterdam hier 'anticiperend beleid' op moet ontwikkelen, om het karakter van de historische binnenstad te behouden.

'De meeste woningen moeten beschikbaar blijven voor permanente bewoning.' Vijf jaar geleden voorspelde ze een invasie van buitenlandse huizenkopers en stuurde ze een e-mail naar de gemeente, die niet reageerde.

Rijken kopen binnensteden
Eerder dit jaar waarschuwde de New Yorkse sociologe Saskia Sassen voor de stroom Chinezen, Russen en investeerders uit het Midden-Oosten. Het geld drukt volgens haar steeds meer mensen de stad uit. Ze beschrijft dit proces in haar boek Expulsions, waarvan dit najaar een Nederlandse editie verschijnt. Inkomensverschillen groeien, waarbij mensen dakloos raken of naar buitenwijken vertrekken, terwijl rijken binnensteden kopen. Romantische verbindingsstraatjes en parkjes gaan verloren en verdwijnen achter hekken en muren.

Dat het in Amsterdam zo'n vaart niet loopt, ontkent Sassen. Tussen de zomer van 2013 en de zomer van 2014 stegen de investeringen met buitenlands geld in de regio Amsterdam, inclusief plaatsen als Vinkeveen, Amstelveen en Ouderkerk, volgens Sassen met 245 procent tot ruim vier miljard dollar.

Gisteren werd bekend dat een Chinese groep het prestigieuze Paleis van Justitie op de Prinsengracht voor ruim zestig miljoen euro koopt en er een ultraluxe hotel vestigt.

'Steden als Amsterdam zijn zeer aantrekkelijk voor investeerders,' zegt Sassen. 'Wereldwijd zijn er ongeveer honderd steden die op de lijstjes van deze investeerders voorkomen. Amsterdam Randstad komt op deze lijsten op de negende plaats.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden