Supermarkt populair bij criminelen

AMSTERDAM - Supermarkten zijn steeds vaker het doelwit van zware criminaliteit. In de eerste negen maanden van dit jaar is het aantal overvallen op supers gestegen met 23 procent.Ook het geweld tijdens overvallen neemt flink toe, zo meldt de Raad Nederlandse Detailhandel.

De nieuwe cijfers laten zien dat er een duidelijke trendbreuk is. In de afgelopen jaren werden steeds minder supermarkten beroofd.

In 2005 slonk het aantal zelfs veertien procent. Ook vorig jaar zette deze daling door, onder meer doordat ook de overheid veel aandacht had voor de veiligheid in winkels. In totaal werden er in de eerste negen maanden van dit jaar 494 winkels overvallen.

Volgens Jules van Well van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de brancheorganisatie van de supermarkten, is de overheidsaandacht alweer verslapt. ''Feit is bijvoorbeeld dat er minder bovenregionale rechercheteams zijn opgezet dan een jaar eerder,'' zegt hij in het vakblad Levensmiddelenkrant.

Het geweld bij overvallen wordt groter, omdat criminelen steeds minder professioneel te werk gaan, aldus Van Well. ''Overvallen worden steeds minder goed voorbereid en dat heeft tot gevolg dat er vaker geweld wordt toegepast.''

Tegelijkertijd neemt de omvang van de buit af. Winkeliers hebben massaal geïnvesteerd in maatregelen om de buit te beperken. Steeds vaker gebruiken zij kluizen met tijdsloten, buizenpost en professioneel geldtransport. Doordat grote winkelketens meer investeren in beveiliging lijken rovers uit te wijken naar kleinere winkels.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden