Supermarkt Dirk bouwt een museum

Supermarktfamilie Dirk van den Broek bouwt een museum op het landgoed Keukenhof. Daar zal de uitgebreide kunstcollectie van de Amsterdamse kruideniers te zien zijn. Het museum, dat het Lisser Art Museum, kortweg 't Lam, gaat heten, moet in 2015 opengaan.

De redactie
Artist impression van het nieuwe museum. Beeld Korbee van der Kooft Architecten
Artist impression van het nieuwe museum.Beeld Korbee van der Kooft Architecten

Dinsdag tekende Kasteel Keukenhof een erfpachtovereenkomst voor vijftig jaar met de Jan van den Broek Foundation, de stichting waarin de kunstcollectie van de familie van de supermarktketens Dirk van den Broek, Bas en Digros is ondergebracht.

De kunstcollectie draait om voedsel, maar over de werken die er deel van uitmaken is nog weinig bekend. Het zou gaan om een breed spectrum, van zeventiende-eeuwse schilderijen van een markt tot de bekende Campbellsoepblikken van Andy Warhol.

De eerste schetsen voor het gebouw zijn al bekendgemaakt: Korbee van der Kroft Architecten uit Noordwijk gaven het museum een strakke vorm, in lichte kleuren. Het grote moderne gebouw maakt dan deel uit van het uitgestrekte landgoed Keukenhof, 230 hectare groot.

Gratis toegang
Ondernemer Jan van den Broek (67), één van de drie zoons van supermarktoprichter Dirk van den Broek, kijkt uit naar het museum. In het Leidsch Dagblad van donderdag zei hij: 'Het wordt de kroon op mijn werk. Eindelijk kan ik iets anders bouwen dan een supermarkt.' De toegang tot het museum zal gratis zijn. 'Ik wil iets moois achterlaten voor de regio,' aldus Van den Broek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden