Recensie

Superheld Ant-man is een halfbakken nakomertje (***)

Amusante insectenacties en gekke miniatuurscènes, maar Ant-Man is helaas niet de mafste bijdrage aan de superheldenstal van Marvel geworden.

Bart van der Put
Still uit Ant-man Beeld Zade Rosenthal
Still uit Ant-manBeeld Zade Rosenthal

Voordat de Britse filmmaker Edgar Wright er vlak voor de opnamen de brui aan gaf, leek het door hem ontwikkelde Ant-Man de mafste bijdrage aan de Marvel-superheldenstal te worden. Wrights vindingrijke malligheid bleek onverenigbaar met de bedrijfsfilosofie van de Marvelstudio, waar elke film in een groter raamwerk en een tienjarenplan moet passen. De maker van Shaun of the Dead en Hot Fuzz bedankte ervoor.

Vervanger Peyton Reed (Bring it on, Yes Man) schikte zich wel naar het commerciële model, maar Wrights oorspronkelijke scenario laat gelukkig nog wat sporen na. De film draait deels om de vriendschap tussen een stel innemende sukkels, die elkaar uit de bajes kennen en bij een inbraak een experimenteel mierenmanpak buit maken. De humoristische schets van hun onderlinge verhoudingen werkt aanstekelijk.

Als drager van het mierenmanpak kan inbreker Paul Rudd zichzelf verkleinen en weer vergroten. Uitvinder Michael Douglas is bereid de inbraak en diefstal door de vingers te zien, indien de Ant-Man met behulp van getrainde mierenlegers de productie van militaire miniatuurpakken saboteert.

De missie gaat gepaard met amusante insectenacties en gekke miniatuurscènes, maar ook met een reeks dodelijk serieuze uitstapjes naar het overbekende Avengersuniversum, waarin de film ook begint.

Wat een prettig gestoorde opvolger voor buitenbeentje Guardians of the Galaxy had kunnen worden, is daardoor een halfbakken nakomertje van twee Avengersfilms, de tweede Captain America en de tv-serie Marvel's Agent Carter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden