Superbloedmaan ook in Nederland goed te zien

Ondanks de bewolking was de 'superbloedmaan' op veel plaatsen in Nederland goed te zien. Op sociale media kwamen enthousiaste reacties uit heel Nederland op het bijzondere natuurverschijnsel.

redactie
De supermaansverduistering bezien vanuit Londen. Beeld reuters
De supermaansverduistering bezien vanuit Londen.Beeld reuters

De maan kleurde koperrood door een zeldzame volledige maansverduistering en was groter dan normaal, omdat hij erg dicht bij de aarde stond. Doordat er weinig bewolking was, liet de zogenoemde bloedmaan zich in een groot deel van het land goed zien. Dit verschijnsel is zeldzaam. De volgende keer dat dit weer gebeurt is in 2033.

De maansverduistering begon om 02.11 uur. Om 4.48 uur was de verduistering in Nederland maximaal en stond de aarde precies tussen de zon en de maan in.

Oosten
Mensen uit onder meer Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Utrecht, Emmeloord, Harlingen en plekken in Limburg lieten massaal van zich horen op Twitter. Foto's en filmpjes werden enthousiast gedeeld en de woorden bloedmaan, superbloedmaan en supermaan waren urenlang trending topic. Uit het oosten van het land kwamen wel berichten over te veel bewolking, waardoor de bijzondere bloedmaan niet te zien was.

De rode gloed van de bloedmaan ontstaat doordat de aarde de zonnestralen tegenhoudt en de maan het licht dus niet naar de aarde kan kaatsen. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood.

Ron van der Laar zat eerste rang in Mariaheide (Noord Brabant) met een panasonic tz40 compact camera. ,,Het was inderdaad een schitterende ervaring, en lig er nu nog wakker van!
Ron van der Laar zat eerste rang in Mariaheide (Noord Brabant) met een panasonic tz40 compact camera. ,,Het was inderdaad een schitterende ervaring, en lig er nu nog wakker van!"Beeld Ron van der Laar
Na wat geklooi met haar camera wist Elize IJzenbrandt toch een glimp op te vangen van de bloedmaan. ,,Hij was in Brouwershaven goed te zien. Ach ja, toch niet helemaal voor niks wakker gebleven.
Na wat geklooi met haar camera wist Elize IJzenbrandt toch een glimp op te vangen van de bloedmaan. ,,Hij was in Brouwershaven goed te zien. Ach ja, toch niet helemaal voor niks wakker gebleven."Beeld Elize IJzenbrandt
Rowena van der Sluis legde de rode gloed vanmorgen rond 5 uur vast in Westervoort, Gelderland. Beeld Rowena van der Sluis
Rowena van der Sluis legde de rode gloed vanmorgen rond 5 uur vast in Westervoort, Gelderland.Beeld Rowena van der Sluis
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden