Update

Super Tuesday bevestigt verdeeldheid Republikeinen

De uitslagen van de gisteren gehouden Republikeinse voorverkiezingen in de Verenigde Staten bevestigen het beeld van de afgelopen weken: de strijd tussen de presidentskandidaten verdeelt de partijaanhang tot op het bot.

Gingrich en zijn echtgenote in Georgia. Beeld epa
Gingrich en zijn echtgenote in Georgia.Beeld epa

De overtuigendste illustratie daarvan is de race vannacht in de staat Ohio, waar Rick Santorum en Mitt Romney tot op het allerlaatst stuivertje bleven wisselen. Uiteindelijk trok Mitt Romney aan het langste eind.

Eerder had Newt Gingrich vannacht de zege in zijn thuisstaat Georgia geclaimd en won Mitt Romney in Massachusetts, Ohio, Alaska Vermont, Virginia en Idaho. Ook Rick Santorum eiste zijn deel op, met zeges in Tennessee, Oklahoma en North Dakota.

In tien staten konden de Amerikanen gisteren uitmaken wie namens de Republikeinse partij in november moet aantreden bij de presidentsverkiezingen om het op te nemen tegen Barack Obama. De uitslag van Alaska kwam vannacht als laatste binnen.

Gedelegeerden
Vooralsnog gaat Mitt Romney ruimschoots aan de leiding in de strijd om het aantal gedelegeerden. De komende weken zijn er voornamelijk voorverkiezingen in de zuidelijke staten. Daar doen Santorum en Gingrich het goed in de peilingen.

De Republikeinen maken op het partijcongres in augustus hun definitieve keuze. Om presidentskandidaat te worden, moeten Romney, Santorum en de anderen 1144 stemmen zien te krijgen. De 64-jarige Romney leidt nu ruim, met meer dan 300 afgevaardigden achter zich. Santorum heeft ongeveer 150 partijstemmen, Gingrich rond de 100. Paul sluit de rij met ongeveer 60 gedelegeerden.

Goed op weg
'We zijn goed op weg', zei de mormoonse miljonair Romney tegen aanhangers in zijn thuisstaat Massachusetts. 'Ik zal jullie niet teleurstellen. Ik ga deze nominatie krijgen!' Romney zei dat het niet de Amerikanen zijn die de kwakkelende economie hebben veroorzaakt.
'Jullie hebben een president die heeft gefaald! We zetten hem uit het Witte Huis!'

Santorum (53) ziet de uitslag ook als een aanmoediging. 'We hebben gewonnen in het westen, middenwesten, zuiden en we zijn klaar om in het hele land te winnen', zei hij op een podium in Ohio. Gingrich ziet in zijn overwinning in Georgia een aansporing om flink campagne te blijven voeren. De libertaire Ron Paul wil nog niet opgeven, ook al heeft hij nog nergens gewonnen.

Op 10 maart zijn er voorverkiezingen in Kansas. Op 13 maart volgen Alabama, Mississippi en Hawaii.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden