Sunny Bergman en Gloria Wekker op kieslijst Bij1

Bij1, de partij van Sylvana Simons, gaat met een kieslijst vol bekende Amsterdammers de strijd aan met de gevestigde orde in de gemeenteraad.

Ruben Koops
Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 behaalde Simons in Zuidoost zeer goede resultaten. Beeld anp
Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 behaalde Simons in Zuidoost zeer goede resultaten.Beeld anp

Voor een partij die nog maar zo kort bestaat en nergens anders in Nederland een zetel bezet, heeft lijsttrekker Sylvana Simons veel kandidaten weten aan te trekken die stuk voor stuk bekender zijn dan de zittende gemeenteraadsleden.

Denk aan Gay Pride-ambassadeur Ana Paula Lima (plek 4), Anousha Nzume (plek 11), auteur van het boek Hallo witte mensen, documentairemaker Sunny Bergman (plek 16) en emeritus-hoogleraar Gloria Wekker (17).

Ook voormalig SP-senator Anja Meulenbelt staat op de lijst, samen met Marjan Sax, de drijvende kracht achter de protestgroep Wij zijn Hier.

Iets onbekendere kandidaten uit de top tien van de op nieuwjaarsdag gepresenteerde kieslijst zijn voormalig Occupy-demonstrant Jazie Veldhuyzen en Vayhishta Miskin, die eerder de jongerenraad van Zuidoost leidde.

Simons noemt haar lijst 'een prachtige groep mensen die het Amsterdam representeren zoals wij het kennen. Kleurrijk en divers.'

Eigen achterban
Veel van de kandidaten van Bij1 hebben een actieve rol in het antirascismedebat van de afgelopen jaren en hebben daarmee een eigen achterban en naamsbekendheid opgebouwd. Kandidaten als Nzume, Wekker en Bergman zitten vaak aan tafel bij de grote talkshows.

Met dit soort aspirant-politici vormt de lijst van Bij1 een grotere bedreiging dan gedacht voor de bestaande partijen in de stad.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart vorig jaar werd Bij1, toen nog Artikel1 geheten, de grootste op elf stembureaus in Zuidoost. Dit is traditioneel een stadsdeel waar de PvdA domineert.

Maar de vele kandidaten met een activistisch verleden zullen ook de Amsterdamse GroenLinkskiezer in verleiding kunnen brengen om te stemmen op het radicale alternatief dat Bij1 voorschotelt. Die wonen niet alleen in de Bijlmer, maar ook in de grachtengordel.

Slavernijverleden
Het verkiezingsprogramma bevat veel onderwerpen die Bij1 ook op landelijk niveau propageert. Meer aandacht voor het slavernijverleden, quota om het ambtenarenkorps diverser te maken en de aanstelling van diversiteitsmanagers bij de gemeente.

Ook zou de stad actief de strijd aan moeten gaan tegen uitingen van Zwarte Piet, bijvoorbeeld bij winkeliers. Bij1 wil het verplichte contingent sociale huur verhogen naar 50 procent van de nieuwbouw.

Tijdens de raadsverkiezingen op 21 maart krijgt Bij1 concurrentie van de partij U-buntu van activist Iwan Leeuwin, een volle neef van Simons.

Sylvana Simons woont zelf nog in het naastgelegen Duivendrecht, maar heeft de intentie om naar Amsterdam te verhuizen.

Lees ook: Sylvana Simons: 'Gevestigde partijen hebben veel laten liggen' en 'De hele Bijlmer gaat op Sylvana Simons stemmen'

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Volg onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden