Sukkels

THEODOR HOLMAN

Omdat vandaag de Boekenweek begint, kwam de publieke omroep gisteren met een programma over schrijvers en boeken: een quiz van anderhalf uur.

Het gaf mooi weer wat de literatuur in dit land is. Boekje open als je denkt dat de literatuur totaal geen invloed meer heeft, boekje dicht als je meent dat het gedaan is met de literatuur. Het juiste antwoord is: steek die boeken maar in je reet.

Is het een eer als schrijver in een quiz te belanden?

Wat had ik graag in die anderhalf uur de invloedrijkste schrijvers met elkaar horen discussiëren over de stand van ons land. Denk aan een essayistendebat met Nico Dijkshoorn (schreef Boekenweekessay), Nausicaa Marbe en Bas Heijne. Of een mooi, lang interview met A.F.Th. van der Heijden - en niet iets van drie minuten.

Wat had ik graag Gerrit Komrij gehoord over zijn nieuwe boek en zijn opvattingen over 'sociale media', zoals Twitter en Facebook, waarover hij met enige regelmaat publiceert.

Goud zou ik geven als het een programma was geweest over Wij zijn maar wij zijn niet geschift van Tim Krabbé over de Columbinemoorden. Het huiveringwekkendste boek dat ik in tijden heb gelezen. En zo helder geschreven. Dat programma had je prachtig op tv kunnen illustreren, want van die Columbinemoordenaars is enorm veel op internet te vinden.

Je had in die anderhalf uur ook schrijvers met filosofen kunnen laten discussiëren over de veranderende moraal. Paul Cliteur versus Jan Siebelink, Nelleke Noordervliet versus Stine Jensen, ik noem maar wat. Om te laten zien dat literatuur nog van enig belang is.

Maar nee, de Nederlandse literatuur werd ingezet voor een quiz. Wie is de burgemeester van Wezel? Wie het juiste antwoord balkte kon een reisje winnen.

Het boek wordt bedreigd door het e-book, de markt raakt overspoeld met titels die niet verkocht raken, waardoor boekhandels noodgedwongen sluiten, recensies worden steeds korter, kranten verdwijnen, kunstredacties krimpen, schrijversfondsen drogen op, uitgevers houden het voor gezien, maar wij moeten het doen met een spelletje voor sukkels: een quiz met zogenaamd leuke vragen die pijnlijk duidelijk maakte dat de intellectuele crisis in Nederland erger is dan de financiële crisis.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden