Succesvolle Kansenaanpak onder druk

Het kabinet trekt steeds minder geld uit voor het bestrijden van onderwijsachterstanden. Amsterdam probeert het gat deels te dichten met de Kansenaanpak in het basisonderwijs. Maar het is niet voldoende, zeggen scholen.

Het ochtendontbijt op De Morgenster is mogelijk door de KansenaanpakBeeld Carly Wollaert

Vooral scholen in achterstandswijken hebben niet genoeg middelen om leerlingen genoeg extra's te bieden. Ze hebben te weinig handen in de klas, merken het lerarentekort als eerste en lopen tegen een veelheid aan problemen aan die niets met onderwijs te maken hebben.

De gemeentelijke Kansenaanpak Primair Onderwijs moet het vooral voor deze scholen mogelijk maken makkelijker geld aan te vragen. Waar voorheen de handigste subsidieaanvragers het meeste kregen, wordt vanaf volgend jaar het geld verdeeld op basis van het aantal 'gewichtenleerlingen' - kinderen die opgroeien in armoede, met laagopgeleide ouders en taalachterstanden.

Ook geeft de gemeente 1,4 miljoen extra uit. Dat komt bovenop het geld dat Amsterdam al drie jaar structureel meer uitgeeft aan het bestrijden van onderwijsachterstanden - juist waar het rijk steeds minder geeft.

Dat heeft te maken met een verschil in definitie van wat een 'gewichtenleerling' is. Het rijk kijkt alleen naar het opleidingsniveau van ouders, de gemeente vindt dat ook inkomen en taal moeten worden meegenomen. Zo komt de stad volgens de landelijke definitie op 8500 gewichtenleerlingen, terwijl de gemeente er zeker 16.600 telt.

8 miljoen extra
De stad probeert het gat dus deels op te vangen. "Het gaat de goede kant op, maar we zijn er nog niet," reageert Alex Bakker, basisschooldirecteur in Noord. Twee jaar geleden zette hij met collega's de focus­scholen op de kaart, basisscholen in achterstandsbuurten als Holendrecht of de Vogelbuurt.

Zij kregen het voor elkaar om Stadsscholen020 te beginnen, een project waarbij deze scholen een ton kregen om een initiatief te bedenken voor meer ouderbetrokkenheid, taalhulp of armoedebestrijding.

Er zijn nu 43 scholen die zich stadsschool mogen noemen, al zijn er nog 40 andere scholen met een vergelijkbare populatie.

Lees ook: De Morgenster blinkt met ouderontbijt door project Stadsscholen020

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden