Succesvolle Amsterdamse afpakzaken uit 2016

Van de scooter van een Top 600-lid tot 2,1 miljoen euro in een kofferbak: een overzicht van in 2016 geplukte Amsterdamse criminelen.

Maarten van Dun
Een 73-jarige verdachte van hennepteelt ging akkoord met een geldboete én een bedrag ter ontneming van het verkregen voordeel uit de hennepteelt. Beeld anp
Een 73-jarige verdachte van hennepteelt ging akkoord met een geldboete én een bedrag ter ontneming van het verkregen voordeel uit de hennepteelt.Beeld anp

Criminelen zijn in 2016 voor een recordbedrag van 402 miljoen euro geplukt, zo werd donderdag bekendgemaakt.

Ook bij Amsterdamse criminelen is in verschillende zaken geld geld teruggehaald. Een overzicht van enkele succesvolle Amsterdamse afpakzaken:

In de kofferbak
In december is een man veroordeeld tot 5 jaar cel voor een drugsdelict. De rechtbank verklaarde ook 2,1 miljoen euro, die in zijn auto werd aangetroffen, verbeurd.

Golf
In mei werd een geldbedrag van 67.000 euro verbeurd verklaard, en een Volkswagen Golf ter waarde van ruim 6000 euro. Het betrof een ondergrondsbankierenzaak.

Kluis
In november moest een veroordeelde woningovervaller ruim 23.000 euro betalen; de waarde van de inhoud van de buitgemaakte kluis (geld en sieraden).

Hennepteelt
Een 73-jarige verdachte van hennepteelt was door de officier van justitie al meerdere malen ontboden op een taakstrafzitting, maar kwam telkens niet opdagen. Nadat beslag op zijn bankrekening was gelegd, nam hij direct contact op. Hij ging akkoord met een geldboete én een bedrag ter ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel uit de hennepteelt.

Beslag op woning
Twee mannen werden verdacht van hennepteelt in een enorme kwekerij: in vier loodsen stonden ruim 4500 hennepplanten. Eén van hen wilde tijdens zijn verhoor niets verklaren en beriep zich op zijn zwijgrecht. Uit onderzoek bleek echter dat hij een woning op zijn naam had, die op dat moment te koop stond.

In opdracht van de officier werd conservatoir beslag gelegd op deze woning, waarna de verdachte prompt contact opnam met de politie. Hierna kon de politie verder met het onderzoek. De woning werd met goedkeuring van het OM verkocht; de overwaarde staat nu op rekening van justitie.

Scooter van Top 600-lid
Een veelpleger uit de Top 600 kwam alle afspraken met de reclassering en hulpverleners na en beloofde steeds beterschap. Desondanks bleef hij terugvallen in crimineel gedrag: het plegen van inbraken in woningen en bedrijfspanden.

In december 2016 werd hij voor het laatst veroordeeld, ditmaal voor een woninginbraak waarbij een laptop en een camera waren weggenomen. De rechter kende aan het slachtoffer een schadevergoeding toe van bijna 2000 euro.

Al eerder was bij deze verdachte een scooter in beslag genomen. De politie had informatie dat hij net weer een nieuwe scooter op naam had. Op dezelfde dag dat de politie het vonnis aan de verdachte thuis kwam betekenen, werd tot zijn teleurstelling ook de nieuwe scooter in beslag genomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden