Succesvol schaatsweekeinde voor DSB

Stefan Groothius (R) tijdens de 1000 meter. Tegenstander is de Amerikaan Shani Davis. Foto EPA.Diego Azubel Beeld
Stefan Groothius (R) tijdens de 1000 meter. Tegenstander is de Amerikaan Shani Davis. Foto EPA.Diego Azubel

CHANGCHUN - De wereldbekerwedstrijd in Changchun is bijzonder succesvol verlopen voor DSB. De schaatsploeg behaalde in de Chinese stad in totaal zeven medailles. ''We maakten deze schaatstrip met een bepaalde gedachte'', zei een tevreden coach Sicco Janmaat. ''Je mag wel zeggen dat we in onze opzet geslaagd zijn.''

Laurine van Riessen en Simon Kuipers verzekerden zich zondag op de 1000 meter allebei van hun eerste wereldbekerzege. Van Riessen realiseerde een dag eerder op dezelfde afstand al de derde eindtijd. Annette Gerritsen eindigde op de 500 meter een keer als tweede en een keer als derde. Ook Stefan Groothuis beklom, op de 1000 meter, twee keer het podium. Zaterdag werd hij tweede, zondag derde.

Het was enige tijd onzeker of de gehele DSB-ploeg naar Changchun zou gaan. Trainer Jac Orie, die ontbrak in Azië, hecht veel waarde aan de komende twee trainingsweken in Collalbo en Erfurt, waar hij zijn pupillen klaar wil stomen voor de Nederlandse kampioenschappen sprint in januari. De wereldbekerwedstrijd sprint in Changchun mocht daar niet ten koste van gaan.

Na overleg besloot de ploegleiding te kiezen voor een tussenweg. Voor Van Riessen, Gerritsen, Kuipers, Groothuis en Mark Tuitert bedacht Orie een aangepast programma om toch in China aan de start te kunnen verschijnen. De vijf schaatsers hielden voor zover mogelijk het Europese leefritme aan door ver na middernacht te gaan slapen en ook pas laat in de ochtend weer op te staan.

Jetlag
Orie wilde daarmee de gevolgen van een jetlag (in China is het zeven uur later dan in Nederland) zoveel mogelijk beperken. Het doel daarvan is om vanaf dinsdag in Collalbo vrijwel direct aan de slag te kunnen en niet eerst een paar dagen nodig te hebben voor herstel.

De vijf schaatsers aten en trainden eveneens op andere tijdstippen dan hun teamgenoten Marianne Timmer, Margot Boer en Sjoerd de Vries, die om uiteenlopende redenen wel doorreizen naar de wereldbekerwedstrijd in Nagano van komend weekeinde.

Van het vijftal dat deel uitmaakt van het 'experiment', viel alleen Tuitert buiten de prijzen. ''Dit is hartstikke goed'', constateerde Janmaat, die zelf debuteerde als hoofdcoach. Hij behaalde onlangs zijn diploma 'schaatstrainer niveau 4', wat volgens de richtlijnen van de KNSB nodig is om bij wedstrijden op het ijs te mogen staan als coach. ''Een mooi debuut. Ik heb Jac net aan de lijn gehad, hij vindt het geweldig. Het is een prima keuze geweest om deze wedstrijd met de hele ploeg te rijden.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden