Subsidie aan cursus 'homo-celibaat' per direct gestopt

Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) stopt met onmiddellijke ingang de subsidie aan de omstreden stichting Hart van Homo's.

Bussemaker komt een Kamermeerderheid tegemoet die twee weken geleden om de subsidiestop vroeg. Beeld anp

De Tweede Kamer vreesde dat de club met belastinggeld lessen seksuele onthouding wilde geven aan christelijke homo's.

Gang naar de rechter
Een Kamermeerderheid onder leiding van VVD, D66 en Bussemakers eigen PvdA riep de minister twee weken geleden op de subsidie stop te zetten. Volgens Bussemaker kon dat niet.

Hart van Homo's was nog bezig met het ontwikkelen van lesmateriaal waardoor kon niet worden aangetoond dat de stichting in strijd met de subsidievoorwaarden handelde. Als zij zonder reden de subsidie zou intrekken, zo hield ze de Kamer voor, dan zou Hart van Homo's via de rechter alsnog subsidie kunnen afdwingen.

Nieuwe aanvraag
In de brief die de minister vandaag naar de Kamer stuurde, rept ze daar met geen woord over. Bussemaker stopt nu alle subsidie aan LCC+, een samenwerkingsverband dat zich inzet voor homo-emancipatie in gesloten, strengchristelijke gemeenschappen. Hart van Homo's is een onderaannemer van deze organisatie.

Omdat de PvdA-bewindsvrouw wel andere projecten van LCC+ wil financieren, nodigt ze de organisatie uit om zo snel mogelijk een nieuwe subsidieaanvraag in te dienen - zonder Hart van Homo's. Die organisatie zou aanvankelijk op jaarbasis 45.000 euro krijgen, maar kwam begin juni in opspraak toen diens lessenreeks gericht bleek op jongeren uit reformatorisch of evangelische kring die er op grond van de Bijbel voor kiezen om geen seks te hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden