Stuwraketten maanmissies na 40 jaar van zeebodem gevist

Op ruim vier kilometer diepte zijn in de Atlantische Oceaan de raketten gevonden die veertig jaar geleden astronauten richting de maan schoten. Dat meldt het Amerikaanse New Scientist.

Een gedeelte van de stuwraket die gisteren werd gevonden op de bodem van de Atlantische Oceaan Beeld AFP
Een gedeelte van de stuwraket die gisteren werd gevonden op de bodem van de Atlantische OceaanBeeld AFP

De raketten zijn van het type Saturn V, die gebruikt werd bij de bemande Apollo-missies naar de maan. Miljardair Jeff Bezos, topman van Amazon, zei gisteren dat zijn team de raketten van de bodem van de Atlantische Oceaan opgevist had. De stuwraketten zouden de grote raket de eerste kilometers de ruimte in schieten. Binnen twee minuten raakte de brandstof op en vallen de motoren in zee. Lang was onduidelijk wat ermee gebeurd was.

Of de stuwraketten van de allereerste maanmissie was, Apollo 11, is nog niet bekend. Het zou ook van latere Apollo-missies kunnen zijn. 'We kregen tijdens het opgraven mooie herinneringen en flashbacks aan de maanmissies', schreef Bezos op zijn website.

Bezos zit ook achter het eerste particuliere ruimtevaartbedrijf Blue Origin, dat probeert burgers naar de ruimte te sturen

Tot nu toe zijn er genoeg brokstukken gevonden om twee complete motoren te reconstrueren. Na de restauratie hoopt Bezos een van die motoren tentoon te stellen in het vliegtuigmuseum in Seattle, de thuisbasis van het kantoor van Amazon. De andere raketmotor gaat waarschijnlijk naar het nationale Lucht- en Ruimtevaartmuseum in het Smithsonian in Washington.

De stuwraketten die 40 jaar geleden astronauten naar de maan schoten is terug aan land Beeld AFP
De stuwraketten die 40 jaar geleden astronauten naar de maan schoten is terug aan landBeeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden