Stutterheim betaalt schoolgeld Amsterdamse kinderen

Duncan Stutterheim, bekend als oprichter van danceorganisatie ID&T, gaat Amsterdamse kinderen helpen die niet meer naar de voorschool kunnen.

Duncan Stutterheim in de A'DAM Toren, waar hij eigenaar en oprichter van is. Beeld anp
Duncan Stutterheim in de A'DAM Toren, waar hij eigenaar en oprichter van is.Beeld anp

'Ouders halen kinderen van voorschool nu die geld kost', las Duncan Stutterheim vrijdag in Het Parool.

Nu ouders een maandelijks bedrag voor de voorschool (een school voor kinderen van 2 tot 4 jaar) moeten betalen, zijn sommigen genoodzaakt hun kind thuis te houden. De eigen bijdrage die ouders vanaf 1 januari betalen, is inkomensafhankelijk. Minima zijn 22,20 euro per maand kwijt, de hoogste inkomens 246,79 euro.

Een rampzalig besluit voor de peuters op de voorscholen. Zij hebben namelijk vaak een taalachterstand en kunnen het extra onderwijs dus hard gebruiken om volwaardig te kunnen starten op de basisschool.

Oneerlijk
Een ronduit belachelijke beslissing, vindt Stutterheim. "Ik heb eens twee vluchtelingen uit Syrië in huis opgevangen, en zag toen dat taal cruciaal is om mee te komen in de maatschappij. En hoe oneerlijk is het als een kindje al met een achterstand op de basisschool begint?"

Stutterheim stuurde dezelfde avond nog een mailtje naar Bert Meijer, de directeur van de Flevoparkschool. Meijer had in het artikel van Het Parool alarm geslagen. Ongeveer tien kinderen op zijn school zijn niet meer komen opdagen omdat hun ouders de bijdrage niet kunnen ophoesten.

"Ik mailde hem dat ik de bijdrage wil betalen voor alle kinderen die nu niet meer naar de Flevoparkschool kunnen gaan, totdat ze oud genoeg zijn om naar de basisschool over te stappen. Voor mij is die 126 euro per maand niet veel - ik ben een van de Amsterdammers die het heel goed hebben. Maar daar ben ik me ook heel bewust van, en ik snap dat de school voor sommigen nu veel te duur is geworden. "

Totale verrassing
Directeur Meijer reageerde verbouwereerd op het berichtje van Stutterheim.

"Ik was er echt even stil van - het aanbod kwam als een totale verrassing. Geweldig dat iemand met zo'n vermogen dat wil besteden aan de mensen die het moeilijk hebben in de samenleving. Het gaat ook echt om kwetsbare, jonge kinderen. Zij moeten de kansen krijgen die ieder kind krijgt, ongeacht de situatie van de ouders."

Progamma voor de hele stad
Stutterheim deelde zijn plan intussen op Twitter, waar hij veel reacties kreeg van mensen die ook de portemonnee te trekken. Zijn plan is nu om een soort programma op te richten waarbij vermogende Amsterdammers net als hij een gezin, kind of school kunnen steunen door de voorschool te betalen.

"Ik ga een lijst maken van alle voorscholen die dit soort problemen zien, en wil zoveel mogelijk mensen optrommelen om mee te doen. Al hoorde ik ook wel: je moet in Den Haag zijn, als je iets wil veranderen. Maar daar hebben de kinderen niks aan. We moeten ze nú helpen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden