Stukken dossier Willem Holleeder uitgelekt

Stukken uit het strafdossier van Willem Holleeder, verdacht van zes levensdelicten, zijn uitgelekt. Ex-crimineel Martin Kok, die tegenwoordig misdaadwebsite vlinderscrime.nl uitbaat, heeft ze op internet gezet.

Willem Holleeder. Beeld anp
Willem Holleeder.Beeld anp

Het gaat onder meer om een verhoor uit februari waarin Holleeder door de onderzoeksrechter wordt bevraagd over zijn contacten met andere bekende Amsterdamse criminelen.

Holleeder houdt zich voornamelijk op de vlakte, maar vertelt over sommige vrienden of kennissen toch wat details - al waakt hij er duidelijk voor hen of zichzelf te belasten.

Zo zegt hij de crimineel Danny K. te kennen uit het voormalige clubhuis van de Amsterdamse Hells Angels aan de Wenckebachweg in Oost, waar die 'gewoon een beetje zat te pokeren'. 'Een aardige jongen' met wie hij ook wel eens ergens heeft gegeten, maar met wie hij geen 'zakelijke contacten' onderhield.

'Gezellige gozer'
Nadat hij op het terras van brasserie De Joffers aan de Willemsparkweg in Zuid de geruchtmakende kaakslag had gekregen van K.'s criminele compagnon en oud-topvechter Dick Vrij, was alles al snel weer goed gekomen. Holleeder vertelt hoe hij meteen na de klap, die zijn kaak brak, 'om de hoek' meteen van Vrij begreep 'dat er niks aan de hand was'.

Zeker nadat hij op Schiphol in het bijzijn van Vrij ook met Danny K. had gesproken, was alles weer in orde. Hij zou K. 'een vriend willen noemen'. Als hij K. bezocht in de gevangenis, was het 'gewoon lachen en dollen'.

Dick Vrij, die hij al kende als portier van club IT aan de Amstelstraat, 'is gewoon een gezellige gozer'. Over verscheidene criminelen vertelt Holleeder dat hij ze (vooral) in het uitgaansleven zag, zoals in The Bulldog (hij bedoelt dan de vestiging aan het Leidseplein).

Dino Soerel
De tot levenslang veroordeelde Jesse R., die volgens justitie in opdracht van Holleeder liquidaties heeft uitgevoerd, is hij ook 'wel eens tegengekomen in het uitgaansleven'. Hij vond het een aardige jongen.

Kroongetuige Peter la Serpe, die met Jesse R. de opdracht voor de opdracht voor de moord op Kees Houtman van Holleeder zegt te hebben aangenomen, zegt Holleeder maar één keer te hebben gezien, op de Wenckebachweg, toen die een auto voor Jesse R. moest huren. Meer niet.

Zijn gewezen compagnon Dino Soerel had hij leren kennen in het staartje van zijn celstraf voor de Heinekenontvoering. Ook hem kwam hij tegen in café's of The Bulldog en ze zagen elkaar toevallig op straat. Soerel ging mee hardlopen in de tijd dat Holleeder veel optrok met vastgoedmagnaat Willem Endstra - die hij volgens justitie uiteindelijk heeft laten liquideren in 2004.

Clubs
Holleeder erkent dat hij bij Soerel thuis kwam in Purmerend en dat ze elkaar ook in Rotterdam hebben ontmoet in onder Amsterdamse criminelen geliefde clubs zoals de Baja Beach Club en Bed. Nadat hij in 2012 was vrijgekomen na zes jaar cel vanwege zijn grote afpersingszaak, was het contact verbroken.

Zakelijk had Holleeder naar eigen zeggen niets met Soerel van doen. "Als ik met mensen om ga, doe ik geen zaken met ze." Dat was anders met Willem Endstra, moet hij erkennen. Soerels goede vriend Ali Akgün, die justitie zag als 'moordmakelaar' en die inmiddels is geliquideerd in Turkije, zegt Holleeder alleen uit The Bulldog te kennen. Dan zei hij 'hallo'. Punt.

85 ruggen
De vorig jaar in Zaandam geliquideerde Lucas Boom sprak hij voor zijn laatste arrestatie veel vaker. In de Scheldestraat, waar 'Puk' Chinees restaurant Oceania frequenteerde, of als ze samen uit gingen. Via Boom investeerde Holleeder in de drugshandel - kennelijk opnieuw brekend met het principe vriendschap en zaken gescheiden te houden. Zo liet hij zijn zus Sonja geld naar restaurant 't Kalfje (officieel Klein Kalfje) aan de Amstel brengen, dat zijn andere zus Astrid voor hem bewaarde in een geheime bergplaats. Dat geld gaf hij dan aan Boom.

Een andere keer werd het naar de Scheldestraat gebracht. De 'inleg' was vijftig- of zeventigduizend euro, de uitgekeerde winst meer. De dag voordat Holleeder in december 2014 weer werd gearresteerd, zou hij nog '85 ruggen' van Boom krijgen (85.000 euro).

Antiekzaak
Zo komen vele namen langs. Holleeder bevestigt nog eens zijn vriendschap met de Joegoslavische crimineel Maruf 'Paja' M., die in Den Haag een restaurant uitbaat, en met wie hij in 1997 al eens in Sarajevo was geweest bij diens familie. Ook gewoon 'een vriend'. De uit de jaren negentig beruchte 'Joego'-leider Sreten 'Jotsa' Jocic, met wie Paja uiteindelijk in een vete was verwikkeld, zegt Holleeder maar één keer te hebben gezien in een café bij het Stadionplein. Zijn in 2003 geliquideerde mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout kende Jocic veel beter.

Het in 2011 geliquideerde onderwereldkopstuk Stanley Hillis, met wie Holleeder en Soerel volgens Willem Endstra een drieëenheid vormden die hem afperste, zegt Holleeder oppervlakkig te hebben gekend. Met Cor van Hout ging hij vroeger wel een biertje drinken in Hillis' café's aan de Warmoesstraat.

Hij ontmoette Hillis ook eens op Ibiza, waar die een antiekzaak had, en hij onderhield voor Endstra wel contact met diens zakenrelatie Hillis. Van vriendschap kwam het niet. Hillis was 'op zichzelf'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden