Stukken dossier Holleeder duiken weer op

Nadat ex-crimineel Martin Kok gelekte getuigenissen uit het strafdossier van Willem Holleeder maandag van zijn website Vlinderscrime.nl moest verwijderen, zijn de stukken inmiddels weer op diverse plekken terug te vinden.

Ex-crimineel Martin Kok bij de rechtbank, waarvoor hij moet verschijnen na het publiceren van verklaringen uit het Holleeder-dossier. Beeld anp
Ex-crimineel Martin Kok bij de rechtbank, waarvoor hij moet verschijnen na het publiceren van verklaringen uit het Holleeder-dossier.Beeld anp

Onder meer Sebastiaan Beens heeft de getuigenissen van Willem Holleeder, zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex-Sandra den Hartog online geplaatst op zijn eigen website www.sebastiaanbeens.nl.

"Om te kijken wat er gebeurt," zegt Beens, die sinds hij de stukken dinsdagochtend online plaatste bewust landsadvocaat Willem Heemskerk meerdere twitterberichten heeft gestuurd om hem daarvan op de hoogte te brengen. Beens vermoedt namelijk dat justitie het heeft gemunt op Martin Kok en wil kijken of hij net zo 'keihard wordt aangepakt' als de ex-crimineel.

Bovendien vallen de stukken nadat ze twee dagen op Vlinderscrime.nl hebben gestaan volgens Beens onder het publieke domein. "Iedereen heeft ze al gezien of zelf gedownload." Ook staan de stukken niet rechtstreeks op de site van Beens, maar linkt hij er alleen naar. "Bewijs maar dat die van mij zijn," zegt hij. De getuigenissen zijn inmiddels ook op de facebookpagina Crime Scene te vinden.

Dwangsom
De rechtbank besloot maandagavond dat de stukken voor zeker zes maanden offline moeten nadat de Staat een kort geding had aangespannen tegen Kok. De rechter vindt het 'aannemelijk' dat de publicatie van de getuigenissen 'de strafrechtspleging' in gevaar kan brengen in de meervoudige liquidatiezaak tegen Holleeder én in het hoger beroep van de Amsterdamse liquidatiezaak Passage. Kok moest de stukken verwijderen op straffe van een dwangsom van vijfduizend euro per uur, tot een maximum van 50.000 euro.

Het hostingbedrijf van Beens kreeg afgelopen woensdag het verzoek van de landsadvocaat om de stukken offline te halen. Beens heeft de getuigenissen daarop verplaatst naar een andere host. Advocaat Sikke Kingma heeft Beens zelf inmiddels telefonisch gevraagd de bestanden te verwijderen, maar hij heeft dat geweigerd.

Beens is niet van plan dat ook te doen. "Ik zie een procedure met vertrouwen tegemoet." Hij heeft inmiddels advocaat Sébas Diekstra in de arm genomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden