Update

Stukjes De l'Europe te koop

Hotel de l'Europe wordt grondig gerenoveerd onder leiding van architect Cees Dam. Aan de muur van de lobby hangen afbeeldingen van hoe het wordt. Foto Peter Elenbaas Beeld
Hotel de l'Europe wordt grondig gerenoveerd onder leiding van architect Cees Dam. Aan de muur van de lobby hangen afbeeldingen van hoe het wordt. Foto Peter Elenbaas

AMSTERDAM - Wie wil vrijen in het bed waarin Elizabeth Taylor de nacht misschien eerder heeft doorgebracht, of wat ideetjes wil opdoen aan het bureau waaraan Bill Gates mogelijk zat, moet naar veilinghuis De Eland.

Daar komt binnenkort namelijk de inventaris van Hotel de l'Europe onder de hamer.

Het meubilair van meer dan negentig kamers, diverse zalen en van restaurant Excelsior is met tien verhuiswagens naar het veilinghuis in Diemen vervoerd. Het gaat onder andere om exclusieve meubelen, gordijnen, lampen, kroonluchters, kunstwerken, hotelzilver en serviesgoed.

De inboedel is te koop omdat het hotel in de Nieuwe Doelenstraat ingrijpend wordt gerenoveerd. Begin deze maand is de nieuwe Dutch Masters Wing geopend. Tegelijk werd een begin gemaakt met de restauratie van het historische deel van het hotel.

Eigenaar Heineken heeft 25 miljoen euro voor de vernieuwing uitgetrokken. Het kocht de naburige panden en gaf architect Cees Dam en Buro Van Stigt opdracht voor de verbouwing en nieuwe inrichting. Het vernieuwde Hotel de l'Europe moet tot de top tien van de club Leading Hotels of the World gaan behoren. Tot en met de tapijten en het behang is alles nieuw ontworpen.

De te veilen stukken vormden eens de entourage waarin leden van het koninklijk huis de nacht doorbrachten. Ook de bedden, bureaus en stoeltjes waar ooit Roger Moore,
Sean Connery en andere beroemdheden gebruik van maakten, komen ter veiling.

Freddie Heineken was een zeer regelmatige gast in de bar die naar hem vernoemd is en waar hij veel andere prominente Nederlanders ontmoette.

Peter Trommelen van veilinghuis De Eland noemt het een buitenkans voor kopers die van nostalgie houden. ''De spullen zijn afkomstig uit een tophotel. Alleen het tafelzilver is al de moeite waard.'' De eetstoelen uit restaurant Excelsior werden volgens hem twee jaar geleden nog voor twee ton gestoffeerd. Trommelen denkt dat de veiling, twaalfhonderd kavels, een ton zal opbrengen.

De collectie is van 1 tot en met 5 april te bezichtigen bij het veilinghuis, Weesperstraat 110 in Diemen. De week na pasen vindt de veiling plaats. De kavels zijn te zien op www.deeland.nl. (FRANS BOSMAN)

null Beeld
null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden