Recensie

Stuiteren bij grootse show van Skrillex in piepklein Bitterzoet (****)

Vannacht trapte dj Skrillex zijn mini-tournee in Amsterdam af met een optreden in Bitterzoet. De bassen waren zo diep en hard, dat je doorlopend het idee had dat je mobiele telefoon in je broekzak zat te trillen.

null Beeld EPA
Beeld EPA

In 2012 was de Amerikaanse disk­jockey en producer Skrillex ook in Nederland. Hij trad toen op in de Heineken Music Hall en later dat jaar op Lowlands, waar hij zowat alle 55.000 festivalgangers naar de Alpha-tent leek te lokken. Hoe in 2014 verder in Nederland: met een optreden in de Ziggo Dome wellicht?

Nee, Skrillex stond vannacht in het piepkleine Bitterzoet. Het was de start van een - geweldig idee - mini-tournee door Amsterdam. De komende dagen zal Skrillex tijdens zijn Amsterdam Take Over, zoals het clubtourtje heet, ook nog te zien en te horen zijn op partyboot Ocean Diva, in de Melkweg en in Studio 80.

In Bitterzoet nam Skrillex pas om half twee in de ochtend plaats achter de draaitafels. Waren die eerdere Nederlandse optredens vooral een visueel spektakel, waarbij hij de hele show in een soort ufo verbleef, hier draaide alles om de muziek. En was het toen volstrekt onduidelijk wat Skrillex daar in dat ruimteschip uitvoerde, tijdens zijn dj-set in Bitterzoet was alles prima te volgen.

Dubstep
De apparatuur waar hij mee werkte was standaard; twee digitale draaitafels en een mengpaneel. Waarin Skrillex verschilt van de meeste van zijn dj-collega's, is zijn ongedurigheid. Dubstep wordt zijn muziek genoemd, maar waar dat in de oorspronkelijke, Engelse versie een vrij subtiele dancevariant was, is het in handen van Skrillex, Amerika's populairste dj, een soort muzikale kermisattractie.

Ongeveer elke halve minuut stuurde hij vannacht de muziek een andere kant op: nieuw tempo, nieuwe sfeer, nieuwe klank. Wat onveranderd bleef was het volume: standje oorverdovend. Zo diep en hard waren vooral de bassen, dat je doorlopend het idee had dat je mobiele telefoon in je broekzak zat te trillen.

Slamdance
Subtiel was het niet, effectief wel degelijk. Het publiek reageerde als bij een woeste rockshow; er werd geslamdanced en ook crowdsurfen ging goed op de adhd-klanken. Skrillex, die er met zijn asymmetrische kapsel en dikke bril uitziet als een stripfiguur, stond zelf ook onbedaarlijk te stuiteren en beklom af en toe zelfs de dj-tafel. Nee, die spaarde tijdens zijn eerste Amsterdamse optreden zijn krachten niet.

Zaterdag heeft hij trouwens tussendoor een show in Groningen, maar volgens zijn website is die onderdeel van de Amsterdam Takeover. Zou hij denken dat Groningen een buitenwijk van Amsterdam is?

Skrillex
Gezien: 19/2
Waar: Bitterzoet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden