Studyshare: Samen studeren, zonder afleidend materiaal

Je goed concentreren op je studiemateriaal is extra moeilijk als je smartphone ernaast ligt. Bij de Centrale OBA worden studenten geholpen met het project Studyshare.

Lisette van de Burgwal Beeld Mats van Soolingen
Lisette van de BurgwalBeeld Mats van Soolingen

Onder toeziend oog van een surveillant komen de studenten en scholieren binnendruppelen in de afgesloten ruimte op de zesde etage van de Centrale OBA op de Oosterdokskade. De laptops worden opengeklapt Communiceren is verboden, ook via mobiele ­telefoon.

Drie kwartier tikt weg op de klok aan de wand. Daarna is een verplichte pauze van vijftien minuten. De eerste dag van een nieuw blok Study­share trekt veel belangstelling. Een aantal deel­nemers heeft bij de balie twee (gratis) tickets gehaald. Hiermee krijgen ze toegang tot beide studiesessies, drie uur in de ochtend en drie uur in de middag, oftewel een dag vol concentratie.

Strenge regels
Leren moet wel als je deelneemt aan Study­share, want elke vorm van afleiding wordt buiten de deur gehouden. Mobiele telefoons kunnen bij de surveillant worden ingeleverd en moeten anders uit zicht blijven.

De regels zijn streng, maar hierdoor is de werksfeer in dit nagebootste les-lokaal anders dan in de rest van de bibliotheek, waar studenten tijdens de toetsperiodes vechten om een studieplek. De tactiek van wachten tot de deuren open gaan, een plek bezet houden en dan pas uitgebreid ontbijten is bij Studyshare niet mogelijk.

Afpakken
Het idee is afkomstig van bibliothecaris Frank Verbeek (58). Hij merkte op dat studenten regelmatig worstelen met hun concentratie. Vol goede moed liepen ze de Centrale OBA in, maar studieontwijkend gedrag - ook bekend als soggen - deed hen de das om. Aan het einde van de dag gingen ze teleurgesteld naar huis. "Ineens schoot het mij te binnen. We moeten gewoon alle afleidende spullen afpakken."

Hij werkte het idee verder uit en wist het ook wetenschappelijk te onderbouwen met het boek Discipline. Overleven in overvloed van voormalig Denker des Vaderlands Marli Huijer. Met Studyshare won hij in 2015 de tweede prijs in een ­innovatiewedstrijd van zijn werkgever. Het prijzengeld van 2000 euro was meer dan genoeg - hij had slechts een bel en een klok nodig om de tijd exact bij te houden.

Sindsdien hebben honderden scholieren en studenten meegedaan. Dat de meesten gelukkig zijn met Studyshare blijkt uit mini-enquêtes die Verbeek anoniem heeft laten invullen. Maar ook mondeling zijn de deelnemers vol lof. "Een oud-deelnemer vertelde mij dat hij er deze keer niet is omdat hij helemaal klaar is met studeren," vertelt Verbeek.

"Dat is natuurlijk geweldig om te horen." Vanwege het succes is het concept uitgebreid naar andere bibliotheken. Studyshare loopt tot en met 7 januari tussen 10.15 en 16.30 uur in de Prinsen/Keizerszaal in de Centrale OBA. Niet op 31 december en 1 januari.

Lisette van de Burgwal (27)
Student

"Thuis werken lukt mij niet. Ook in een café zijn veel prikkels. Hier zit iedereen gewoon met hetzelfde doel. Ik kan niet kijken op mijn telefoon of meeluisteren met gesprekken, dus kan ik mij volledig concentreren op mijn scriptie. Die structuur van school heb ik al heel lang niet meer, maar dat komt hier weer een beetje terug. Fijn is dat. Daarom zit ik hier ook wel vaker."

Mirre Licht Beeld Mats van Soolingen
Mirre LichtBeeld Mats van Soolingen

Mirre Licht (18)
Scholier

"Ik heb over twee weken schoolexamen. Omdat ik volgende week andere plannen heb, breng ik vandaag de kerstvakantie hier door. Thuis word ik snel ­afgeleid, voornamelijk door mijn telefoon denk ik. Ik heb hem nu nog wel bij me, maar mijn aanwezigheid hier is genoeg reden voor mij om niet op Facebook te zitten. Ik ben hier helemaal naartoe gekomen, dus dan wil ik ook iets doen. Bovendien zit iedereen rond je te werken, dus dan voel ik ook een druk om te presteren."

Hannah van Deijk Beeld Mats van Soolingen
Hannah van DeijkBeeld Mats van Soolingen

Hannah van Deijk (31)
Student

"Ik ontdekte Studyshare eerder dit jaar en heb toen mijn huisgenoot overtuigd om mee te komen. Dit is de tweede keer dat we meedoen. In januari heb ik onder andere een tentamen civiel recht, dus daar ben ik nu hard voor aan het leren. De structuur die ik hier krijg is echt super. Ik weet dat ik nu 45 minuten moet focussen, dan kan ik straks een kwartiertje met andere dingen bezig zijn. Het plan is om hier elke dag terug te komen, of zo vaak als het kan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden