Studio te koop in Parijs: 945.000 euro

Amsterdam is niet de enige Europese hoofdstad waar de huizenprijzen opzien baren. In Parijs is een nieuw hoogtepunt bereikt: een piepkleine studio staat te koop voor 945.000 euro.

31.500 euro per vierkante meter: daar schrikken ze zelfs in Parijs van. ‘Schaam je je niet?’ kreeg de verkopende makelaar te horen.Beeld Saint Ferdinand Immobilier

Een bed dat direct naast de bank staat. Een ruimte van dertig vierkante meter. Ideaal voor een student. Het klinkt als een bescheiden optrekje, maar de Franse media raken niet uitgepraat over ‘de idiotie’ van deze ‘1 miljoeneurostudio’. Op de site van de verkoopadvertentie werd een lange rij haatberichten geplaatst.

“Ik kreeg allemaal beledigingen te horen. Mensen schreven me: schaam je je niet?” vertelde de verkopende makelaar Philippe Ledermann in de Franse pers. “Maar de eigenaar had zelf de prijs vastgesteld. Zijn buren verkochten voor soortgelijke prijzen.”

De studio mag dan bijna een miljoen kosten, maar daar krijg je wel wat voor. Vanuit het raam heb je uitzicht op de Eiffeltoren. En verder: nou, niet veel. Volgens de advertentie is er een lift, een wc en een ingericht keukentje.

39 miljoen euro

De studio is allesbehalve het allerduurste appartement van Parijs. Maar voor zover bekend was er nooit eerder een appartement dat zó klein was en tegelijk zó veel kostte. Vorig jaar werd een record gebroken als het gaat om huizenprijzen. Een ondernemer kocht toen een achttiende-eeuws appartement in Parijs van duizend vierkante meter, verspreid over drie verdiepingen, met zestien kamers en een tuin van 300 vierkante meter voor de prijs van 39 miljoen euro.

Parijs is peperduur om te wonen. Uit de zogeheten Barnes City Index blijkt dat de Franse hoofdstad op dit moment het meest gewild is onder de allerrijksten in de wereld, nog meer dan New York en Tokio. “Ondanks de stakingen en ondanks de Gele Hesjes was Parijs vorig jaar het populairst onder onze klanten,” concludeert luxemakelaar Barnes. Het laatste jaar profiteerde de hoofdstad mede van de brexit: rijken trokken weg uit Londen en kozen voor Parijs.

Gemiddeld betaal je in Parijs op dit moment ruim 10.000 euro per vierkante meter. Daarmee is de woningprijs in tien jaar met ruim 60 procent gestegen, blijkt uit cijfers van notarissen. Vorig jaar alleen al steeg de huizenprijs met 8 procent, mede door de brexit. Die groei zal zich de komende tijd voortzetten, is de verwachting. Er is veel vraag, vooral onder rijke buitenlanders, en het aanbod is beperkt.

Lage rente

De situatie in Parijs staat niet op zichzelf. In veel van de grote steden in West-Europa blijven de prijzen maar stijgen en woedt de discussie over hoe steden betaalbaar en bewoonbaar blijven voor hun eigen burgers. De metropolen, concludeerde De Nederlandsche Bank vorig jaar al, hebben een sterke aantrekkingskracht op hoogopgeleiden. Ze zijn de machinekamers van de kenniseconomie geworden, met onderwijs, banen, cultuur en recreatie.

Gevolg: veel vraag naar huizen van mensen met een dikke portemonnee, met als gevaar dat middeninkomens worden weggejaagd. Dat wordt versterkt door de lage rente, die ertoe leidt dat beleggers hun kapitaal steeds meer in vastgoed stoppen.

Daling in Londen en Barcelona

Toch is hier en daar ook een kentering zichtbaar. Zo daalden de huizenprijzen in Londen in het eerste kwartaal met bijna 4 procent, de sterkste daling in tien jaar tijd. Minder mensen gaan er op zoek naar een nieuwe woning en er komen steeds minder huizen op de markt. Ook staat het consumentenvertrouwen er onder druk, mede als gevolg van zorgen om de brexit.

En ook in Barcelona is de stijging van de huizenprijzen tot stilstand gekomen. Dat heeft mogelijk deels te maken met nieuwe regels van het progressieve stadsbestuur: vastgoedondernemers moeten er sinds vorig jaar 30 procent van hun woningbouwprojecten inruimen voor sociale woningen, die ze onder de marktprijs moeten verkopen of verhuren.

In de meeste Europese metropolen lijkt het hoogtepunt niet voorbij. Een huizenbubbel ligt dan ook op de loer, stelde DNB-directeur Klaas Knot vorig jaar al. “Huizenkopers zijn bereid veel te lenen om in de steden te kunnen wonen.”

Voor die 945.000 euro woon je wel om de hoek van de Eiffeltoren.Beeld Saint Ferdinand Immobilier
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden