Plus

Studio 80 wordt Claire: 'We willen het lichtpunt zijn in de nacht'

Op de plek van de befaamde Studio 80 opent in oktober Claire. De nieuwe club moet de liefhebber van elektronische muziek weer naar het Rembrandtplein trekken.

Josien Wolthuizen
Juri Miralles (l) en Julien ­Simmons bij de nieuwe club. 'Claire moet een warm bad ­worden' Beeld Marc Driessen
Juri Miralles (l) en Julien ­Simmons bij de nieuwe club. 'Claire moet een warm bad ­worden'Beeld Marc Driessen

De naam Claire is een doordenkertje. Die is afgeleid van clair-obscur, een door onder anderen Rembrandt geliefde schildertechniek, waarbij de achtergrond donker is en de voorgrond licht. In de context van de nieuwe club: Claire moet het middelpunt worden in een donkere omgeving.

Is het Rembrandtplein dan zo'n donkere omgeving? "Nee, dat niet. Maar we zijn open in de nacht, als het buiten donker is," zegt programmeur Juri Miralles. "Wij willen het lichtpunt zijn in de nacht. Claire moet een warm bad worden."

Waar andere clubs tegenwoordig vaak kiezen voor duisternis - zo erg dat je vaak niet eens ziet wie er naast je staat - wordt Claire juist licht en kleurrijk. Interactie is belangrijk.

Veel kleur
Het idee is dat de club een plek is waar je eindeloos kunt dansen, maar waar je ook naartoe kunt als je graag rustig aan de bar wat biertjes drinkt en bijkletst. Naast de dansvloer is er een ruimte die het kroeggevoel heeft en op de bovenverdieping kun je cocktails drinken. Door het hele gebouw is entertainment en vooral veel kleur. Heel veel kleur.

Meer dan dat willen programmeur Miralles en bedrijfsleider Julien Simmons nog niet zeggen over de inrichting van de club aan het Rembrandtplein. Het moet een beetje een verrassing blijven.

Miralles, voorheen programmeur bij bar-dancing Disco Dolly, wordt verantwoordelijk voor de programmering. "Er wordt vooral elektronische muziek gedraaid in de breedste zin van het woord, maar er is ook ruimte voor livemuziek. Studio80 was een echte kweekvijver en die lijn willen we doorzetten, maar we zetten ook in op grote namen met internationale allure."

Het pand van Studio 80 is voor Miralles en Simmons een bijzondere plek. Beiden kwamen er als broekies voor het eerst in aanraking met elektronische muziek. "Het was een echte liefhebbersclub waar we van de muziek zijn gaan houden. Het geluid was er ook echt goed. Dat willen we in Claire vasthouden."

Studio 80 werd in november vorig jaar overgenomen door een groep vrienden die de afgelopen jaren, in wisselende samenstelling, een aantal succesvolle horecazaken opende, waaronder Disco Dolly, Hannekes Boom en Cannibale Royale. Claire heeft acht eigenaren, onder wie Miralles en Simmons.

Stutterheim
Dat Studio 80 te koop werd gezet door dancetycoon Duncan Stutterheim - hij wilde zich na zijn vertrek bij SFX volledig ontworstelen aan het nachtleven - zagen de vrienden als een 'ultieme kans'.

In Studio 80 kwamen Miralles en Simmons er als broekies voor het eerst in aanraking met elektronische muziek Beeld Marc Driessen
In Studio 80 kwamen Miralles en Simmons er als broekies voor het eerst in aanraking met elektronische muziekBeeld Marc Driessen

"We wisten meteen dat we het moesten doen," zegt mede-eigenaar Steven Vermaas. "De gemeente zet in op zo veel mogelijk clubs die tot laat open mogen blijven buiten het centrum, maar op het Rembrandtplein mag je tot acht uur 's ochtends openblijven. Dat biedt enorm veel mogelijkheden."

De enorme toename van het aantal festivals in Amsterdam zorgt de laatste jaren bij veel clubs voor moeilijkheden. Er is een enorme concurrentiestrijd gaande om dj's (die op festivals veel meer kunnen verdienen dan in een club) en liefhebbers van elektronische muziek raken door al die festivals verzadigd.

De eigenaren van Claire zijn er niet bang voor. Miralles: "Wij willen festivals juist omarmen. Als je er op een creatieve manier mee omgaat, kun je er als club van profiteren. Er zijn toffe dj's in de stad en festivals zijn vroeg afgelopen, dus je moet zorgen dat je daarna een vet feest organiseert waar mensen nog even verder willen dansen."

Claire gaat medio oktober open. De programmering tijdens Amsterdam Dance Event wordt donderdag bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden