Studies HvA bungelen onderaan ranglijst Keuzegids 2020

De studies aan de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool Utrecht scoren het laagst in de ranglijst van Nederlandse hbo’s. Dat blijkt uit de Keuzegids hbo 2020 die woensdag verschijnt.

Beeld ANP

Studenten geven de opleidingen van de Hogeschool van Amsterdam al jaren slechte oordelen. De Keuzegids beoordeelde dit jaar de kwaliteit van 49 Amsterdamse opleidingen. Er is geen enkele studie die bovengemiddeld scoort. Studenten bestempelen nu vooral de economische studies, zoals Bedrijfskunde en Finance & Control, als zwak. Ook krijgt de studie Informatica een slecht oordeel.

De Hogeschool van Amsterdam erkent dat haar opleidingen als ‘matig’ worden beoordeeld, maar ziet in eigen enquêtes dat 72 procent van haar studenten tevreden is over de studie. Bovendien zegt de hogeschool meer waarde te hechten aan studiesucces en positie op de arbeidsmarkt bij de beoordeling van haar opleidingen dan de Keuzegids.

In Utrecht bestaan met name problemen bij de studies communicatie. Desondanks heeft de Hogeschool Utrecht (HU) volgens de onderzoekers ‘een voorzichtige stijgende lijn te pakken.’ Vorig jaar stond de instelling ook onderaan.

Keuzegids

De Keuzegids hbo verschijnt elk jaar om studenten te helpen bij een goede studiekeuze. In de gids staan per instelling de sterke en zwakke opleidingen genoemd. Daarvoor is bijvoorbeeld gekeken naar het aantal studenten dat de opleiding binnen vijf jaar afrondt, in hoeverre het voor studenten haalbaar is om alle lesstof binnen bepaalde tijd te doorlopen en hoe de toetsing is geregeld.

Maar ook de stem van studenten drukt een belangrijk stempel op het eindoordeel. Zij vullen elk jaar de Nationale Studenten Enquête (NSE) in. In 2019 is die enquête echter niet ingevuld door studenten van de bekostigde hogescholen. Daarom baseert de Keuzegids zich op resultaten uit 2018. Wel zijn de nieuwste studieprestaties en oordelen van onderwijsexperts gebruikt.

Verbetering

De Hogeschool van Amsterdam trekt zich de conclusie van de Keuzegids aan. “Elk onderzoek en elke uiting van ontevredenheid zet ons aan tot verdere verbetering van onze onderwijsorganisatie – met alle lastige dingen die we daarin tegenkomen,” aldus woordvoerder Wouter Rutten.

Volgens de HU is er niets mis met de Utrechtse opleidingen. De hogeschool kreeg goede oordelen van de accreditatiecommissie en ziet juist veel studenten uit andere delen van het land aankloppen voor een minor. “Onze eigen studentenpanels beoordelen de opleidingen positief. Deze ranglijsten zijn gebaseerd op oude informatie,” stelt woordvoerder David Uitdenbogaard.

Overigens doen de hogescholen volgend jaar wél weer mee aan de Nationale Studenten Enquête. Ze verwachten dat de ranglijst dan weer ‘een juiste weergave’ geeft. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden