Studie PvdA-strijd Nieuw-West

Ahmed Marcouch. Foto ANP

AMSTERDAM - Er komt 'onafhankelijk onderzoek' naar de verwikkelingen in de PvdA in Nieuw-West rond de strijd om het lijsttrekkerschap tussen Ahmed Marcouch en Achmed Baâdoud.

Dit kondigde het afdelingsbestuur gisteravond aan in een ledenvergadering. Dit soort PvdA-bijeenkomsten is altijd openbaar, maar nu werd er over gesproken nadat de pers was gemaand te vertrekken.

Het onderzoek beslaat het samengaan van de PvdA-afdelingen Slotervaart, Osdorp en Geuzenveld-Slotermeer tot de afdeling Nieuw-West. Daarbij speelde een stammenstrijd tussen aanhangers van Marcouch, stadsdeelvoorzitter van Slotervaart, en tegenstanders uit vooral Osdorp en Geuzenveld. Die laatsten schaarden zich achter Baâdoud - aanstaand stadsdeelvoorzitter van Nieuw-West - als kandidaat-lijsttrekker. In december werd Marcouch op een ledenvergadering nipt verslagen. Het afdelingsbestuur had aanwijzingen dat het?Baâdoudkamp partijleden had geronseld, maar kon dit niet bewijzen. Na Marcouch' verlies verlieten zijn aanhangers het bestuur.

De bloedgroepenstrijd woedt nog, bleek op de vergadering gisteren. Oud-afdelingsvoorzitter Nieuw-West Hans Aertsen is er 'niet gerust' op dat het bestuur Baâdoud kritisch volgt bij de vorming van een stadsdeelbestuur. Aertsen verzette zich tegen het voorstel Baâdoud meer armslag te geven bij het zoeken naar collega-bestuurders. Dit voorstel werd met 28 tegen elf stemmen aanvaard.

Een partijlid klaagde dat PvdA-kopstukken uit Nieuw-West in de verkiezingscampagne kritiek van andere partijen op Marcouch niet weerlegden.

De discussie over de leegloop uit het bestuur werd op voorstel van Dirk van der Woude - oud-voorzitter van de afdeling Osdorp - gevoerd zonder buitenstaanders. In het besloten deel wilden opgestapte bestuurders spreken, maar ze werden afgekapt met een verwijzing naar het onderzoek dat volgt.

Aertsen zei daar vanmorgen 'weinig vertrouwen' in te hebben. ''Het gaat traag, het doet denken aan een doofpot.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden