PlusPS

Studeren in het buitenland, wat komt daar bij kijken?

Hoewel 1 op de 4 Nederlandse studenten buitenlandervaring opdoet, kiezen er maar weinig voor een complete studie over de grens. Wat komt er allemaal kijken bij zo'n meerjarenplan?

Fabienne Meijer
null Beeld Jip van den Toorn
Beeld Jip van den Toorn

Bijna een kwart van de hbo- en wo-studenten gaat voor zijn studie naar het buitenland, maakte het Centraal ­Bureau voor de Statistiek begin dit jaar bekend. Ze lopen stage, doen een uitwisseling of volgen een semester extra vakken aan een buitenlandse universiteit.

Studenten ­blijven ingeschreven staan in Nederland en hoeven geen extra collegegeld te betalen. Ook randzaken als huisvesting worden geregeld of zijn makkelijk zelf te regelen.

Een volledige opleiding in het buitenland volgen is meer organisatiewerk. Omdat je niet verbonden bent aan een Nederlandse universiteit, moet je alles zelf regelen en betaal je het lokale collegegeld.

Nuffic, een organisatie voor internationalisering in het onderwijs, becijfert dat slechts 2,3 ­procent van alle Nederlandse studenten een volledige buitenlandse opleiding volgt. Ben je toch van plan over de grens te studeren, dan moet je hierop letten.

1. Kies een studie in een taal die je ­begrijpt.
Niet alle opleidingen aan buitenlandse universiteiten worden in het Engels gegeven; dan moet je je kunnen redden in de plaatselijke voertaal. Daar liep Isabeau van Halm (24) ook tegenaan: "Ik had gekeken naar studies in Duitsland, vanwege het lage collegegeld, maar mijn Duits is niet goed genoeg om de colleges te kunnen volgen."

"Mijn Engels wel. Zo kwam ik bij de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Daar bleek het collegegeld dan weer onbetaalbaar." Uiteindelijk koos ze de Erasmus Mundus-studie journalism, media and globalisation, die ze een jaar in Denemarken en een jaar in Wales volgt.

2. Houd rekening met een verhoging van je collegegeld en leefgeld.
Studeren in de VS kost al gauw zo'n 5000 euro collegegeld. In het Verenigd Koninkrijk betaal je als EU-student vooralsnog hetzelfde bedrag als de Britten, maar reken ook dan op 10.000 euro in Engeland en Wales en 7000 euro in Schotland. In Nieuw-Zeeland en Australië betaal je al snel 15.000 euro voor een masteropleiding.

Ook in Japan en Canada betaal je meer collegegeld dan in ­Nederland - en dan is het in zulke landen vaak ook nog duurder om een broodje te eten of uit te gaan. Binnen de EU kun je in sommige landen gratis studeren, zoals in Scandinavië, Polen en Griekenland.

Staar je niet blind op gemiddelden; de prijs per opleiding verschilt. Karlijn Peters (23) studeert international ­management in Rome, waar ze 14.000 euro collegegeld betaalt. "Ik leen nog steeds bij vanuit Nederland, via DUO. Dat maakt het betaalbaar." Als je recht hebt op studie­financiering, kun je via DUO je lening meenemen naar het buitenland, mits je studie aan de kwaliteitseisen voldoet.

3. Bereid je voor op taaltoetsen en assessments.
Een derde van de Nederlandse masterprogramma's is ­selectief. In het buitenland gelden voor masters eveneens toelatingseisen. Zo ben je in de VS verplicht de GRE-test af te leggen, een gestandaardiseerde test voor de Engelse taal en wiskunde, waarmee universiteiten het niveau van de studenten vergelijken.

Business- en management-­programma's vragen je vaak assessments te doen, online of in levenden lijve. Peters vloog voor haar assessments speciaal naar Rome. De meeste universiteiten nemen ook een (online) interview af.

Alle buitenlandse universiteiten eisen een bewijs van je Engelse taalniveau in de vorm van een testresultaat. De Britse IELTS en de Amerikaanse TOEFL worden bijna overal geaccepteerd. Ze toetsen de onderdelen schrijven, spreken, luisteren en leesvaardigheid en duren zo'n drie uur. De minimaal vereiste score verschilt per universiteit: topscholen in de VS zijn bijvoorbeeld strenger dan hun Britse equivalenten.

De kosten voor zo'n toets - 150 euro exclusief oefenmateriaal - zijn voor eigen rekening. De resultaten mogen niet ouder zijn dan twee jaar.

Noortje Crabbendam (23) had eerder voor haar uitwisseling naar de VS een taaltoets ­gemaakt, maar die bleek een maand verlopen toen ze zich wilde aanmelden voor haar master internationale politieke economie in Kopenhagen. "Ik moest 'm per se opnieuw doen," zegt ze. "Terwijl ik een groot deel van mijn bachelor in het Engels heb gevolgd, en die toets op middelbare-schoolniveau test."

4. Zorg dat je alle documenten op tijd binnen hebt.
Reken op een kopie van je cijferlijst, een motivatiebrief, een kopie van je paspoort en vaak één of twee aanbevelingsbrieven van professoren of werkgevers. Sommige studies vragen een portfolio of voorbeelden van gemaakt werk - als dit geschreven tekst is, moet je dit vertalen.

Van Halm (Denemarken/Wales): "Ik ben twee tot drie maanden bezig geweest alles ­te verzamelen. Vooral de aanbevelingsbrieven lieten lang op zich wachten: sommige docenten reageerden zelfs helemaal niet."

5. Begin zo snel mogelijk met ­beurzen aanschrijven.
Online zijn verzamelwebsites te vinden met Nederlandse beurzen, zoals WilWeg. Het Fondsenboek kost 50 euro en biedt een overzicht van meer dan duizend fondsen in ­Nederland.

Voor volledige opleidingen in het buitenland zijn het Hendrik Muller Fonds, het Bekker-la-BastideFonds en het VSB-fonds geschikt. Veel andere beurzen hebben specifieke eisen, zoals afkomstig zijn uit Friesland of het volgen van een bepaalde opleiding.

Sommige beurzen hebben deadlines voordat je überhaupt weet of je bent aangenomen; laat je daardoor niet­ ­tegenhouden. Kijk ook naar buitenlandse beurzen in het land waar je gaat studeren. In het Verenigd Koninkrijk is Prospects daarvoor handig, in de VS kun je terecht op de website van ­Funding for US Study.

Binnen de EU vind je de meeste beurzen op Scholarship Portal. Wanneer je krap bij kas zit, is het ook een optie om je universiteit aan te schrijven. Die hebben vaak een lijst van fondsen en in sommige gevallen bieden ze die zelf aan.

6. Beslis of je een universiteitsaccommodatie wilt of zelf op zoek gaat naar huisvesting.
Crabbendam (Kopenhagen): "Een huis zoeken vond ik het stressvolst. Vanuit Nederland heb je geen zicht op wat een gemiddelde prijs is en welke buurten leuk zijn. Maar het is onmogelijk je thuis te voelen als je geen eigen kamer hebt."

Universiteiten bieden internationale ­studenten vaak een plek op de campus of een door de universiteit gesponsorde woonruimte. Crabbendam wees dit bewust af: "Dan zou ik alleen op een kamer komen te zitten, terwijl ik juist in een echt huis wilde wonen met anderen."

Peters (Rome) had het geluk via vrienden een kamer te vinden. "De kamers die de universiteit aanbood, bleken extreem duur."
­­
7. Indien nodig: start je visumaanvraag op tijd.
Binnen de EU heb je geen visum nodig, maar voor ­bijvoorbeeld de VS, Brazilië en China wel. In de VS moet je universiteit bewijs aanleveren dat je komt studeren, je moet een aanbetaling doen, een speciaal formulier invullen, en een interview op de Amerikaanse ­ambassade is verplicht. Vergelijkbare procedures gelden ook in andere landen. Een aanvraag kan enkele maanden kosten.

8. Denk aan je zorgverzekering en inschrijving bij de ­gemeente.
Officieel moet iedereen die langer dan acht maanden per jaar in het buitenland verblijft, zich uitschrijven bij de ­gemeente. In principe heb je nog recht op studiefinanciering en je zorgverzekering, omdat je verblijf tijdelijk is en je alleen studeert.

Wel is het soms verstandig om je bij te verzekeren als medische zorg in het land waar je heen gaat veel duurder is dan in Nederland, zodat de vergoeding voor medische kosten ook wordt verhoogd.

Als je in het buitenland gaat werken of een betaalde stage volgt, moet je je officieel uitschrijven. Je behoudt nog wel je recht op studiefinanciering als je een erkende studie volgt. Op een zorgverzekering heb je geen recht meer.

Het grote nadeel van uitschrijven: als je niet in de Basisregistratie Personen van de gemeente staat, kom je in een bureaucratische molen ­terecht. Veel studenten schrijven zich daarom niet uit, ook al is dit fraude.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden