Plus

Studentes toveren stokoude houtzagerij om in expositieruimte

Drie studentes van de Rietveld Academie proberen nieuw leven te blazen in cultureel centrum 't Fijnhout. Het wordt een expositieruimte en een buurthuis voor Oud-West.

Jop van Kempen
De opening van het centrum zondagmiddag Beeld Jean-Pierre Jans
De opening van het centrum zondagmiddagBeeld Jean-Pierre Jans

"We zijn er nog niet helemaal van bekomen," zegt Anna Lakeman. "We mogen hier exposities samenstellen, hebben er een eigen atelier en we organiseren evenementen voor de buurt. Echt een droom." En een mogelijkheid die niet veel studenten van de Rietveld krijgen, inderdaad.

Lakeman werkt samen met de Nederlandse Irina Djojoatmodjo en de Italiaanse Margherita Soldati, de spil van het initiatief. Soldati huurt een huis van Han van Haaster, een vastgoedondernemer. In februari zocht de Italiaanse een ruimte voor een expositie en Van Haaster opperde 't Fijnhout, een pand dat hij ook in eigendom heeft. Zo ging het zaakje rollen.

't Fijnhout is geen armetierig zaaltje ver buiten de ring. De voormalige houtzagerij aan de Jacob van Lennepkade, in 1884 één van de schaarse gebouwen in het huidige Oud-West, is reusachtig. Met twee expositiezalen, een theater en een grote bar. De ruimte heeft veel potentie.

Geen verplichte omzet
Bovendien toont Van Haaster zich een soepele verhuurder voor de drie studentes. "Ze mogen doen wat ze willen. Er is geen verplichting om een bepaalde omzet te draaien, al is het wel de bedoeling dat de binnenkomende euro's ten goede komen aan Stichting Cultureel Centrum 't Fijnhout. Het belangrijkste is dat er weer wat gebeurt. De ruimte heeft jaren leeg gestaan." Zondag, op de dag van de opening, is er livemuziek van verschillende artiesten, een gratis drankje en een expositie van beginnende kunstenaars. Vrienden, medestudenten en belangstellenden komen aanwaaien.

(Tekst loopt verder onder de foto)

null Beeld Cultureel Centrum t Fijnhout
Beeld Cultureel Centrum t Fijnhout

Tijdens de opening staat Lakeman achter de bar, maar er is ook kunst van haar te zien. In een video-opname verft ze haar gezicht pikzwart, terwijl in het Engels een gedetailleerd verhaal vertelt over het Nederlandse slavernijverleden. In de weken voorafgaand aan de officiële opening hebben de studentes al een beetje proefgedraaid. Zo was er kindertheater en gebruikte de Willem de Kooning Academie de ruimte. Er vonden er yogalessen plaats en een buurtbewoner organiseerde een babyshower. Binnenkort is er een kinderfeest, met een springkussen in de zaal.

Moeilijk genoeg
"De prijs om te exposeren is 25 euro per uur," zegt Soldati. "Maar voor studenten hanteren we lagere prijzen, want anders kunnen ze het niet betalen. Het is al zo moeilijk om je werk te laten zien. 't Fijnhout moet een plek worden waar aanstormende creatieven kunnen onderzoeken, delen, falen en leren. Buurtbewoners kunnen initiatieven aandragen. Mensen die een feestruimte zoeken, kunnen die bij ons huren."

Eigenaar Van Haaster, voormalig belastingadviseur, wordt geregeld benaderd door projectontwikkelaars om de ruimte te verkopen voor woningbouw. Het hele complex, waarvan het culturele centrum onderdeel uitmaakt, is 2500 vierkante meter grootJop va. Er zitten tal van bedrijfjes in de ruimte, en ook Café Lennep huist in het pand. De boel verkopen ziet hij voorlopig echter niet zitten. "Het is nu aan de dames en de buurt."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden