'Studentenwoning peperduur door Den Haag'

Volgens wethouder Laurens Ivens (Wonen) is niet Amsterdam, maar Den Haag schuldig aan het feit dat een ontwikkelaar studentenwoningen van dertig vierkante meter voor 1250 euro per maand gaat verhuren.

Het wooncomplex van NorthOrleans. Beeld Floris Lok

Het is een typisch voorbeeld van een pyromaan die de boel in de fik steekt en dan 'brand!' roept, aldus de wethouder. Hij reageert daarmee op het bericht dat 120 onlangs opgeleverde 'NorthOrleans'-studio's van dertig vierkante meter duur verhuurd worden.

De huur van 1250 euro is nog exclusief 225 euro servicekosten. Dat is geheel in strijd met de afspraak van de gemeente met de projectontwikkelaars, die er betaalbare studentenwoningen zouden neerzetten.

'Amsterdam geen blaam'
Witheet is de wethouder. Volgens hem kunnen de Amsterdamse ambtenaren er weinig aan doen. Die hebben in 2014 de voorwaarden met de projectontwikkelaar vastgelegd. Met de toenmalige regelgeving zouden kleine studentenwoningen nooit duur verhuurd kunnen worden. Nadat het Rijk in 2015 en recent kleine woningen in aantrekkelijke gebieden extra woonpunten toebedeelde, is voor deze ultrakleine woningen de mogelijkheid voor dure verhuur in de vrije sector geschapen.

Het commentaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken luidde dat Amsterdam de voorwaarden beter in de grondcontracten had moeten vastleggen. Als de maximale huurprijs in het contract stond, was er volgens het ministerie geen vuiltje aan de lucht geweest.

Tamelijk bizar
Volgens Ivens wijzigt het Rijk de spelregels tijdens de wedstrijd. "Den Haag verandert de wet en kijkt daarna, als er problemen komen, ons aan," aldus Ivens. "Dat vinden wij tamelijk bizar."

"Toen mijn voorgangers dit bouwproject drie jaar geleden in gang zetten was er geen enkele aanwijzing dat je met huizen kleiner dan vijftig vierkante meter hoge huren zou kunnen vragen." Toen de regels veranderd werden, heeft Amsterdam nog gewaarschuwd voor de gevolgen.

Projectontwikkelaar NorhOrleans, die commentaar weigert maar gretig gebruikt maakt van de ontstane mazen in de regelgeving, hoeft bij Amsterdam niet meer aan te komen. "Het is ook een kleine partij," aldus Ivens. "Gelukkig zijn er genoeg partijen die wel verantwoord middenwoningen willen bouwen en zich aan afspraken willen houden."

Wethouder Laurens Ivens Beeld Ton Damen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden